5. Dokazovanje delovanja izuma

Prototipi

Iz očitnih razlogov morate dokazati – najprej sebi ter nato vlagateljem in podjetjem – da vaša zamisel deluje. Za izum, ki je postopek ali poslovna metoda, fizični dokaz morda ne bo mogoč ali potreben. Za izumljeno snov (na primer novo vrsto šampona) bodo morda zadoščali testni vzorci.

Če pa je vaš izum predmet, ki ga je treba izdelati, mora biti njegov videz ob predstavitvi kolikor je mogoče enak končnemu izdelku. To običajno pomeni izdelavo vsaj enega, pogosto pa serije prototipov. Tu lahko nastanejo prvi večji stroški, zato morate skrbno načrtovati in nadzorovati njihovo izdelavo.

Za nekatere drage zamisli boste morda morali poiskati vlagatelje že za prototip. V tem primeru morate zbrati prepričljive dokaze, da bo vaša zamisel delovala in prinašala dobiček, ki bo upravičil občutno večjo stopnjo tveganja.