Republika Slovenija
Iskanje:

5. Dokazovanje delovanja izuma

Pomoč pri oblikovanju ali preoblikovanju izdelka

Oblikovanje tržnega proizvoda je tako z vidika funkcionalnosti kot videza eden ključnih dejavnikov uspeha. Zato morate že od prvega dne razmišljati o obliki, saj lahko sicer marsikdo zaradi nepraktičnosti in neprivlačnosti oblike prezre potencialne možnosti izdelka.

Izkušen oblikovalec vam lahko pomaga pri stikih s proizvajalci ali dobavitelji delov tako v fazi izdelave prototipa kot v fazi proizvodnje. Proizvajalci potrebujejo podroben tehnični opis, preden lahko kar koli naredijo, in ob dvomih ali težavah se morajo pogovoriti z nekom, ki ima ustrezno tehnično znanje.

Strošek strokovnega oblikovanja je gotovo upravičen, če oblikovalcu uspe izboljšati kakovost izdelka ali znižati proizvodne stroške.

Toda če oblikovalčeve zamisli bistveno izboljšajo vaš izum, je lahko pravno upravičen do deleža v intelektualni lastnini. Zato se morate najprej dogovoriti, kako si bosta delila novo intelektualno lastnino, da pozneje ne bi prišlo do sporov. Pri dogovoru naj vam svetuje patentni zastopnik in naj bo zapisan pred začetkom dela.

Izdelava prototipov

Če za izdelavo prototipa potrebujete proizvajalca, se za cene pozanimajte pri več podjetjih, saj se proizvodni stroški lahko zelo razlikujejo. Manjša podjetja utegnejo biti cenejša in bolj pripravljena sprejeti zelo majhna naročila. Večja podjetja so običajno cenejša le pri velikih naročilih, vendar preverite tudi njihove cene, da ugotovite, kaj je za vas najbolj ugodno.
 
Za cene povprašajte na podlagi podrobnih skic, ki ste jih izdelali sami ali vaš oblikovalec, bodite pa pozorni, da skice predstavljajo točno tisto, kar želite. Naknadna zahteva za že najmanjšo spremembo lahko stroške precej poveča.

Dokazovanje zasnove zamisli

Če prototipa ne morete izdelati brez finančne pomoči, se morate osredotočiti na dokazovanje zasnove zamisli. Se pravi, da morate imeti dovolj dokazov, s katerimi boste prepričali vlagatelja ali ustanovo, ki podpira inovacije, da vam bo plačala vsaj prototip.

Zasnova zamisli naj bo predstavljena tako, da vam bo težko kdor koli rekel ''tega nam niste povedali'' ali ''kje imate dokaz za to''. Pripravite podrobne in verodostojne podatke – po potrebi tudi matematične dokaze –, s katerimi boste podprli vsako tehnično trditev v zvezi z zamislijo. Prav tako morate dobro utemeljiti tudi njene tržne možnosti.
 
Zelo koristno bo, če poleg dokazov glede zasnove zamisli predložite še ocene neodvisnih strokovnjakov. Obrnite se na primer na univerzo, ki je specializirana za zadevno tehnološko področje; morda vam uspe za sorazmerno majhne stroške pridobiti strokovno mnenje o zamisli.

Razvijanje izdelka s podizvajalcem

Z dokazi glede zasnove zamisli se lahko obrnete na eno od vse številnejših podjetij, ki so se specializirala za razvoj izdelkov in izdelavo prototipov. Mogoče bodo pripravljena razviti izum v zameno za delež pri vaši intelektualni lastnini. 

O tej rešitvi je morda vredno razmisliti, če je očitno, da ne boste mogli razviti zamisli ali izdelati prototipa brez znatnih sredstev in strokovnega znanja. Vendar se podjetja, ki so pripravljena deliti tveganje pri razvoju izdelka, običajno ogrejejo le za tiste zamisli, ki obetajo velik dobiček in imajo perspektivo na trgih visoke vrednosti. Manj jih bodo zanimali ''navadni'' potrošniški izdelki. Zato običajno odklonijo razvoj večine ponujenih zamisli.

Teh podjetij ne smemo zamenjevati s promotorji izumov (3. del). Vsekakor pa jih je treba izbirati zelo previdno. Pred podpisom kakršnega koli sporazuma o udeležbi pri vaši intelektualni lastnini pa boste gotovo potrebovali nasvet patentnega zastopnika.

Naslovnica | O uradu | O intelektualni lastnini | Priročnik za izumitelje | Za novinarje | Kontakt in podatki