Republika Slovenija
Iskanje:

Priročnik za izumitelje

Priročnik Evropskega patentnega urada za izumitelje* vodi izumitelje skozi ključne faze spreminjanja izuma v tržni proizvod, ali bolje: spreminjanja zamisli v poslovni projekt.

Uvod

Namen tega priročnika je voditi izumitelje skozi vse ključne faze spreminjanja izuma v tržni proizvod, ali bolje: spreminjanja zamisli v poslovni projekt, če pojem izuma opredelimo širše in vanj vključimo tudi nove postopke, poslovne metode, družbeno interakcijo ipd. Čeprav izume tradicionalno povezujemo s proizvedenimi izdelki, pa danes bolje razumemo, da se je nova blaginja vedno porajala predvsem iz novega znanja oziroma novih načinov uporabe že obstoječega.

Ta priročnik je sicer izdal Evropski patentni urad, vendar njegova vsebina presega zgolj vprašanja v zvezi z intelektualno lastnino. Čeprav je ta nedvomno bistvena za uspešno izkoriščanje novih zamisli, je vendarle samo eden od številnih pomembnih vidikov izumiteljstva.

Razlogi za neuspešnost izumov pogosto nimajo nič skupnega z intelektualno lastnino. Ni smiselno, denimo, prijavljati patenta za izdelek, za katerega na trgu ni večjega zanimanja ali je njegova oblika nefunkcionalna ali ga ni mogoče izdelati po razumni ceni. Ta priročnik vam bo pomagal izogniti se najbolj pogostim napakam ne le v zvezi z intelektualno lastnino, ampak tudi z izumi.

Zmanjšujte tveganje in nadzorujte stroške

Da bi imeli čim boljše možnosti za uspeh, si zapomnite eno: ne tvegajte preveč in stalno nadzorujte stroške.

Vsako novo poslovno naložbo spremlja tveganje, ki je pri izumih še večje, saj je nemogoče napovedati, kako se bo nepoznan in nepreizkušen izdelek obnesel na trgu. Njegove uspešnosti ni mogoče zagotoviti niti s temeljitimi raziskavami trga. Večina podjetij in izumiteljev to ve in se zato izogiba špekulacijam z izumi. Obstajajo še drugi, varnejši načini finančnih naložb!

Tveganje je večinoma finančno, zato je nadzorovanje stroškov ključnega pomena. Če optimizem prevlada nad previdnostjo, lahko postane izum hitro predrag. Mnogi izumiteljski projekti ne propadejo zaradi slabega izuma, temveč zaradi preveč prezgodaj ali napačno potrošenih sredstev.

Kot izumitelj morate storili vse, kar je sploh mogoče, da bi odpravili tveganje v zvezi z vašim projektom. To je pomembno ne le za vas, temveč tudi za vse morebitne vlagatelje, pridobitelje licence in poslovne družabnike. S pravilnim odnosom do tveganja boste gotovo hitreje pritegnili naložbenike in podpornike.

Ne pozabite torej, da si z zmanjševanjem tveganja bistveno večate možnosti za uspeh izuma – nemara celo bolj kakor s pridobitvijo močnega patentnega varstva.

Povratni odziv

Vaše pripombe o koristnosti in točnosti informacij iz tega priročnika so zelo dobrodošle, saj nam bodo pomagale izboljšati prihodnje izdaje. Sprejemamo jih na naslovu academy(at)epo.org.

Upamo, da vam bo priročnik koristil. Vam in vašemu izumu želimo veliko uspeha.

* Izvirnik Priročnika Evropskega patentnega urada za izumitelje na http://www.epo.org/topics/innovation-and-economy/handbook.html

Naslovnica | O uradu | O intelektualni lastnini | Priročnik za izumitelje | Za novinarje | Kontakt in podatki