Republika Slovenija
Iskanje:

Novice

02.11.2021

Minka Govekar

Slovenske ustvarjalke ter avtorska in sorodne pravice

Urad RS za intelektualno lastnino je za leto 2021 izdal koledar z naslovom Slovenske ustvarjalke ter avtorska in sorodne pravice. Predstavlja dvanajst pomembnih ustvarjalk 19. in 20. stoletja, ki so delovale na področju literature, likovne umetnosti, gledališča, plesa, publicistike, prevajalstva in pedagogike. Preko predstavitve njihovega življenja in dela hkrati javnosti na poljuden način odgovarja na najpogostejša vprašanja o avtorski in sorodnih pravicah.

MINKA GOVEKAR (1874–1950), prevajalka, publicistka in aktivistka

Rodila se je v Trebnjem. Že v času šolanja se je zavzemala za poučevanje v slovenskem jeziku. Po končanem šolanju je sprva učila slovanske jezike, kmalu pa je začela prevajati iz ruščine, poljščine, nemščine, srbščine in hrvaščine. Bila je tudi publicistka, njena bibliografija obsega več kot sto samostojnih del in prevodov. Izdala je kuharsko knjigo Dobra kuharica in uved­la slovensko kuharsko izrazoslovje. Zavzemala se je za pravice žensk in leta 1901 ustanovila Splošno slovensko žensko društvo. Cilji so bili večji dostop žensk do javnega življenja, volilna pravica, dostop do izobraževanja in zaposlovanja ter enakopravnost na vseh področjih. Poročila se je s pisateljem Franom Govekarjem in se pozneje ukvarjala predvsem s prevajanjem, novinarstvom in urednikovanjem.

Kakšna je razlika med moralno in materialno avtorsko pravico?

Avtorska pravica je enovita pravica na avtorskem delu, ki ima več vrst upravičenj, in sicer osebnostna (moralne avtorske pravice), premoženjska (materialne avtorske pravice) in druga (druge pravice avtorja). Moralnim avtorskim pravicam se avtor ne more odpovedati ali jih prenesti drugim, s prenosom materialnih avtorskih pravic pa avtor drugim dovoljuje uporabo svojega dela.

Več informacij o avtorski in sorodnih pravicah je na voljo na spletni strani urada na tej in tej povezavi.

Opozorilo: odgovori na vprašanja o avtorski in sorodnih pravicah so zgolj informativne narave in ne pomenijo pravnega nasveta, zato zanje Urad RS za intelektualno lastnino odškodninsko ne odgovarja. Pravne nasvete lahko dajejo odvetniki, odvetniške družbe in drugi, ki so registrirani za opravljanje tovrstnih storitev. Odgovori temeljijo na predpisih, ki veljajo v Republiki Sloveniji. Pravila avtorskega prava se v drugih državah lahko razlikujejo od slovenskih.

Avtorica portreta je Danica Lešnjak.


<< <- Nazaj na: Novice

Naslovnica | O uradu | O intelektualni lastnini | Priročnik za izumitelje | Za novinarje | Kontakt in podatki