Republika Slovenija
Iskanje:

Novice

01.04.2021

Luiza Pesjak

Slovenske ustvarjalke ter avtorska in sorodne pravice

Urad RS za intelektualno lastnino je za leto 2021 izdal koledar z naslovom Slovenske ustvarjalke ter avtorska in sorodne pravice. Predstavlja dvanajst pomembnih ustvarjalk 19. in 20. stoletja, ki so delovale na področju literature, likovne umetnosti, gledališča, plesa, publicistike, prevajalstva in pedagogike. Preko predstavitve njihovega življenja in dela hkrati javnosti na poljuden način odgovarja na najpogostejša vprašanja o avtorski in sorodnih pravicah.

LUIZA PESJAK (1828–1898), pisateljica, pesnica in prevajalka

Rodila se je v Ljubljani. Imela je široko splošno izobrazbo, tudi iz literature, govorila je več jezikov. Sprva je pisala v nemščini, nato v slovenščini. Njen oče je bil odvetnik Blaž Crobath, pri katerem je bil zaposlen France Prešeren. Pri Crobathovih so se zbirali slovenski izobraženci in kulturni delavci, ki so pustili pečat na Luizinem nadaljnjem življenju. Pridružila se je slovenskemu narodnemu gibanju in začela objavljati domovinske pesmi. Pisala je pripovedno prozo po zgledu nemških meščanskih povesti in veliko prevajala. Priljubljena je bila njena pesniška zbirka za otroke, Vijolice. Prizadevala si je za objavo slovenske poezije v nemških časopisih in v ta namen prevajala Prešerna in druge pesnike. Napisala je libreto za opereto Gorenjski slavček, ki jo je uglasbil Anton Foerster. V rokopisu je ostal njen roman o Prešernu.

Ali lahko fotokopiram knjigo, ki si jo izposodim v knjižnici?

Posamezniki (fizične osebe) si za svojo privatno uporabo izposojeno knjigo lahko fotokopirajo, vendar ne v celoti. Reproduciranje celotne knjige je dovoljeno le, če je njena naklada izčrpana že najmanj dve leti, zaradi česar knjige ni več mogoče kupiti v redni prodaji.

Več informacij o avtorski in sorodnih pravicah je na voljo na spletni strani urada na tej in tej povezavi.

Opozorilo: odgovori na vprašanja o avtorski in sorodnih pravicah so zgolj informativne narave in ne pomenijo pravnega nasveta, zato zanje Urad RS za intelektualno lastnino odškodninsko ne odgovarja. Pravne nasvete lahko dajejo odvetniki, odvetniške družbe in drugi, ki so registrirani za opravljanje tovrstnih storitev. Odgovori temeljijo na predpisih, ki veljajo v Republiki Sloveniji. Pravila avtorskega prava se v drugih državah lahko razlikujejo od slovenskih.

Avtorica portreta je Danica Lešnjak.


<< <- Nazaj na: Novice

Naslovnica | O uradu | O intelektualni lastnini | Priročnik za izumitelje | Za novinarje | Kontakt in podatki