Republika Slovenija
Iskanje:

Novice

05.02.2021

Ida Kravanja - Ita Rina

Slovenske ustvarjalke ter avtorska in sorodne pravice

Urad RS za intelektualno lastnino je za leto 2021 izdal koledar z naslovom Slovenske ustvarjalke ter avtorska in sorodne pravice. Predstavlja dvanajst pomembnih ustvarjalk 19. in 20. stoletja, ki so delovale na področju literature, likovne umetnosti, gledališča, plesa, publicistike, prevajalstva in pedagogike. Preko predstavitve njihovega življenja in dela hkrati javnosti na poljuden način odgovarja na najpogostejša vprašanja o avtorski in sorodnih pravicah.

IDA KRAVANJA – ITA RINA (1907–1979), igralka

Rodila se je v Divači. Leta 1927 je odšla v Berlin, ki je bil tedaj filmska prestolnica Evrope. Dobila je svojo prvo filmsko vlogo in ostala tam do leta 1931. V štirih letih je posnela devet filmov. Leta 1928 je sprejela ponudbo mladega češkega režiserja, ki ji je v svojem prvem filmu Erotikon ponudil glavno vlogo. Z vlogo mlade, neizkušene železničarjeve hčere, grenko razočarane v ljubezni, je postala zvezda svetovnega slovesa. Film je doživel izjemen uspeh po vsej Evropi. Tedaj je bilo o njej napisanih doma in po svetu več člankov kakor o katerem koli drugem Slovencu ali Slovenki. Poleg Erotikona je tudi film Obešenjakova Tončka dosegel izreden uspeh v Parizu, oba filma sta bila na vrhu lestvice gledanosti tujih filmov tudi v ZDA. Ita Rina je trikrat prejela in zavrnila povabilo iz Hollywooda. Leta 1931 se je poročila in preselila v Beograd. Nastopila je še v štirih filmih. V svetovni filmografiji ostaja zapisana kot največja slovenska filmska zvezdnica.

Ali lahko v svoj film vključim posnetke glasbe s spletne platforme YouTube?

Praviloma je uporaba avtorskega dela dopustna le, če avtor uporabniku prenese ustrezno materialno avtorsko pravico. Enako velja za posnetke glasbe, ki so varovani s sorodnimi pravicami. Zato je tudi za uporabo posnetkov, ki so javno objavljeni in prosto dostopni na spletu, treba pridobiti dovoljenje avtorjev in imetnikov pravic na posnetkih (npr. glasbene založbe).

Več informacij o avtorski in sorodnih pravicah je na voljo na spletni strani urada na tej in tej povezavi.

Opozorilo: odgovori na vprašanja o avtorski in sorodnih pravicah so zgolj informativne narave in ne pomenijo pravnega nasveta, zato zanje Urad RS za intelektualno lastnino odškodninsko ne odgovarja. Pravne nasvete lahko dajejo odvetniki, odvetniške družbe in drugi, ki so registrirani za opravljanje tovrstnih storitev. Odgovori temeljijo na predpisih, ki veljajo v Republiki Sloveniji. Pravila avtorskega prava se v drugih državah lahko razlikujejo od slovenskih.

Avtorica portreta je Danica Lešnjak.


<< <- Nazaj na: Novice

Naslovnica | O uradu | O intelektualni lastnini | Priročnik za izumitelje | Za novinarje | Kontakt in podatki