28.04.2014

Direktiva o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic ter izdajanju večozemeljskih licenc za pravice za glasbena dela za spletno uporabo na notranjem trgu

Strožji pogoji za delovanje kolektivnih organizacij v EU

V Uradnem listu Evropske unije (UL L 84) z dne 20. 3. 2014 (str. 72–98) je bila objavljena Direktiva 2014/26/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 26. februarja 2014 o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic ter izdajanju večozemeljskih licenc za pravice za glasbena dela za spletno uporabo na notranjem trgu.

Direktivo je potrebno prenesti v slovenski pravni red najkasneje do 10. aprila 2016.

Glavna cilja direktive sta dva. Prvi je oblikovanje ustreznega pravnega okvira za kolektivno upravljanje pravic, ki bo zagotovil boljše upravljanje in večjo preglednost delovanja kolektivnih organizacij na splošno, drugi pa je spodbujanje in olajšanje izdajanja večozemeljskih licenc za spletno uporabo varovanih del na notranjem trgu. Izpolnitev obeh ciljev naj bi pripomogla k boljšemu dostopu uporabnikov do širšega izbora kulturnih dobrin in storitev. Za komercialno uporabo bo olajšan dostop do licenc za zagotavljanje glasbenih storitev v Evropski uniji, imetniki pravic pa bodo svoj prihodek povečali s širšo promocijo svojih del. Z dostopom do obsežnejših in bolj raznolikih repertoarjev naj bi se okrepila tudi kulturna raznolikost.

>> Podrobnejši pregled vsebine direktive in novosti, ki jih prinaša

<< <- Nazaj na: Novice