08.03.2011

Znani nominiranci za evropskega izumitelja leta

Nagrada bo podeljena 19. maja v Budimpešti

Med 15 nominirancev za evropskega izumitelja leta so se uvrstili avtorji zelo raznovrstnih pionirskih tehnoloških rešitev: od visoko stabilnega deformabilnega betona, prilagodljivih leč za očala, prečiščevanja vode z ultravijolično svetlobo, visoko učinkovitega zgorevanja biomase in ojačevalnika prenosa za kable iz optičnih vlaken do metod za identifikacijo genov Alzheimerjeve bolezni. Tudi URSIL je za letošnjo nagrado predlagal tri skupine slovenskih izumiteljev, ki pa se žal niso uvrstili med nominirance: dr. Janeza Pirša, mag. Bojana Marina, Silvijo Pirš, dr. Mateja Bažca in dr. Dušana Ponikvarja za izum s področja tehnologije tekočih kristalov, dr. Vesno Krošelj, dr. Miha Vrbinca, dr. Sašo Kolarič, dr. Renato Jakše, Jožico Guštin, Marijo Rangus in Tadejo Rajer iz Krke za zdravilo v obliki orodisperzibilnih tablet, ki so namenjene zdravljenju težjih obolenj osrednjega živčnega sistema, ter Gabrijela in Petro Rejc iz podjetja Efaflex za industrijska spiralna hitrotekoča vrata.Slavnostna podelitev te najuglednejše evropske nagrade za izumitelje bo letos potekala 19. maja v Budimpešti. Več o nominirancih in dogodku …

avgust (3)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)