12.05.2014

Združenje SAZAS pri Ustavnem sodišču neuspešno izpodbijalo določbe ZASP o ureditvi pravičnega nadomestila za privatno in drugo lastno reproduciranje

Združenje SAZAS neuspešno na Ustavnem sodišču Republike Slovenije

Ustavno sodišče je s sklepom dne 15. 4. 2014 zavrnilo pobudo Združenja SAZAS za začetek postopka za oceno ustavnosti 37., 38., 39., 50., 123., 131., 135., 139., 147., 148., 149. člena, prvega odstavka 154. člena in tretjega odstavka 189. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), ker ne odpira pomembnih ustavnopravnih vprašanj.

Ustavno sodišče tudi ni sprejelo ustavne pritožbe zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. X Ips 221/2011 z dne 11. 7. 2012 v zvezi s sodbo Upravnega sodišča št. I U 1080/2010 z dne 15. 3. 2011, ker niso izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 55.b člena Zakona o Ustavnem sodišču.

Združenje SAZAS je v pobudi  za oceno ustavnosti določb ZASP izpodbijalo dva sklopa določb ZASP, ki urejajo:

• pravico do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje in za fotokopiranje svojega dela, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe iz 50. člena ZASP, upravičence do tega nadomestila, zavezance za plačilo nadomestila, določitev zneskov nadomestil, privatno in drugo lastno reproduciranje, obvezno kolektivno upravljanje v primeru reproduciranja avtorskih del za privatno ali drugo lastno uporabo in delitev zbranih nadomestil (37., 38., 39., 50., 123., 131., 135., 139., 147., prvi in drugi odstavek 154. člena ZASP),

• izdajo (stalnega) dovoljenja za kolektivno upravljanje pravic (148. in 149. člen ZASP) in izdajo začasnega dovoljenja za kolektivno uveljavljanje pravic pravni osebi, ki ne izpolnjuje pogojev za pridobitev dovoljenja (tretji odstavek 189. člena ZASP).

Združenje SAZAS se je v pobudi za oceno ustavnosti določb ZASP sklicevalo na razloge, ki jih je navajalo v istočasno vloženi ustavni pritožbi, in sicer kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin, predvsem iz 22., 33., 35. in 60. člena Ustave Republike Slovenije. Navajalo je, da so izpodbijane določbe ZASP v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije, če se razlagajo tako, kot so jih razlagali Vrhovno sodišče, Upravno sodišče in Urad RS za intelektualno lastnino, ter da so določbe ZASP o pogojih za pridobitev dovoljenja za nadomestilo za privatno in drugo lastno reproduciranje presplošne in zato v neskladju z 2., 120. in 153. členom Ustave Republike Slovenije.

avgust (4)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)