30.01.2014

Združenje SAZAS nezakonito odvajalo del avtorskih honorarjev v promocijski sklad

Urad je naložil Združenju SAZAS odpravo ugotovljene kršitve določb ZASP

Urad je dne 27. 1. 2014 izdal sklep, s katerim je ugotovil, da je Združenje SAZAS kršilo prvi odstavek 153. člena ZASP tako, da je od 11. 5. 2005 do vključno z letom 2010 v promocijski ali drug podoben sklad odvajalo del zbranih avtorskih honorarjev in nadomestil tudi tistih imenikov avtorskih pravic, ki mu za to niso dali izrecnega soglasja, čeprav bi moralo prihodek iz svoje dejavnosti nameniti le za avtorske honorarje članov in za pokrivanje stroškov poslovanja, v skladu z letnim načrtom, ki ga sprejme skupščina kolektivne organizacije.

Urad je Združenju SAZAS naložil, da v roku 12 mesecev od vročitve sklepa odpravi ugotovljeno kršitev tako, da:

• del zneska 71.775,94 EUR, ki je bil brez izrecnega soglasja imetnikov pravic odveden v promocijski ali drug sklad v poslovnem letu 2005, z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva, ko je bil odveden v promocijski ali drug sklad, razdeli med tiste imetnike pravic od skupno 23.760 prejemnikov avtorskega honorarja v tem letu, ki niso izrecno soglašali, da se del njihovega avtorskega honorarja odvede v promocijski ali podoben sklad,

• del zneska 430.377,08 EUR, ki je bil brez izrecnega soglasja imetnikov pravic odveden v promocijski ali drug sklad v poslovnem letu 2006, z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva, ko je bil odveden v promocijski ali drug sklad, razdeli med tiste imetnike pravic od skupno 23.445 prejemnikov avtorskega honorarja v tem letu, ki niso izrecno soglašali, da se del njihovega avtorskega honorarja odvede v promocijski ali podoben sklad,

• del zneska 121.050,00 EUR, ki je bil brez izrecnega soglasja imetnikov pravic odveden v promocijski ali drug sklad v poslovnem letu 2007, z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva, ko je bil odveden v promocijski ali drug sklad, razdeli med tiste imetnike pravic od skupno 22.289 prejemnikov avtorskega honorarja v tem letu, ki niso izrecno soglašali, da se del njihovega avtorskega honorarja odvede v promocijski ali podoben sklad,

• del zneska 134.719,42 EUR, ki je bil brez izrecnega soglasja imetnikov pravic odveden v promocijski ali drug sklad v poslovnem letu 2008, z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva, ko je bil odveden v promocijski ali drug sklad, razdeli med tiste imetnike pravic od skupno 20.802 prejemnikov avtorskega honorarja v tem letu, ki niso izrecno soglašali, da se del njihovega avtorskega honorarja odvede v promocijski ali podoben sklad,

• del zneska 143.627,81 EUR, ki je bil brez izrecnega soglasja imetnikov pravic odveden v promocijski ali drug sklad v poslovnem letu 2009, z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva, ko je bil odveden v promocijski ali drug sklad, razdeli med tiste imetnike pravic od skupno 34.549 prejemnikov avtorskega honorarja v tem letu, ki niso izrecno soglašali, da se del njihovega avtorskega honorarja odvede v promocijski ali podoben sklad,

• del zneska 133.573,69 EUR, ki je bil brez izrecnega soglasja imetnikov pravic odveden v promocijski ali drug sklad v poslovnem letu 2010, z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva, ko je bil odveden v promocijski ali drug sklad, razdeli med tiste imetnike pravic od skupno 42.707 prejemnikov avtorskega honorarja v tem letu, ki niso izrecno soglašali, da se del njihovega avtorskega honorarja odvede v promocijski ali podoben sklad, in sicer tako, da bo vsak posamezni imetnik pravic poleg zneska, ki ga je že prejel po izvedeni delitvi za posamezno leto, prejel še preostali del avtorskega honorarja, ki mu za posamezno leto pripada in bi ga prejel, če del avtorskega honorarja ne bi bil odveden v promocijski ali podoben sklad, skupaj s pripadajočimi zakonitimi zamudnimi obrestmi.

Združenje SAZAS mora v roku 8 dni od izteka roka za odpravo kršitve uradu predložiti dokaze o odpravi ugotovljene kršitve.

oktober (7)  september (9)  avgust (6)  julij (4)  junij (3)  maj (6)  april (7)  marec (8)  februar (4)  januar (4)