08.05.2014

Združenje SAZAS neuspešno izpodbijalo določila ZASP o nadzoru na Ustavnem sodišču

Združenje SAZAS neuspešno na Ustavnem sodišču Republike Slovenije

Ustavno sodišče je s sklepom dne 15. 4. 2014 zavrnilo pobudo Združenja SAZAS za oceno ustavnosti prvega odstavka 161. člena, drugega in četrtega odstavka 162. člena ter drugega in petega odstavka 162.a člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), ker po njegovem mnenju ne odpira pomembnih ustavnopravnih vprašanj.

Ustavne pritožbe zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. X Ips 334/2010 v zvezi s sodbo Upravnega sodišča št. U 2468/2007 ni sprejelo v obravnavo, ker niso izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 55.b člena Zakona o Ustavnem sodišču.

Združenje SAZAS je podalo pri Ustavnem sodišču pobudo za oceno ustavnosti prvega odstavka 161. člena ZASP, ki določa, katere dokumente mora sprejeti oziroma pridobiti kolektivna organizacija za vsako poslovno leto v roku šestih mesecev po njegovem zaključku, 162. člena ZASP, ki določa nadzor pristojnega organa (Urada RS za intelektualno lastnino) ter drugega in petega odstavka 162.a člena ZASP, ki določata primere, ko je pri kršitvah kolektivnih organizacij mogoče odvzeti dovoljenje, in smiselno uporabo Zakona o splošnem upravnem postopku. Pobudnik je menil, da so izpodbijane določbe ZASP, na način, kot jih interpretirajo urad, Upravno sodišče in Vrhovno sodišče v neskladju z 2. (načelo pravne države), 22. (enako varstvo pravic), 33. (pravica do zasebne lastnine in dedovanja), 35. (varstvo pravic zasebnosti in osebnostnih pravic), 60. (pravice iz ustvarjalnosti) in 74. (pravica gospodarske pobude) členom Ustave Republike Slovenije.

avgust (4)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)