10.02.2014

Združenje SAZAS ne sme kolektivno upravljati pravic avtorjev na avdiovizualnih delih

Urad je naložil Združenju SAZAS odpravo ugotovljene kršitve določb ZASP

V okviru izvajanja nadzora nad delovanjem kolektivnih organizacij je urad dne 5. 2. 2014 izdal sklep št. 31221-8/2013-3, s katerim je Združenju SAZAS odredil, da v roku 30 dni od vročitve odpravi kršitev prvega odstavka 146. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), ki jo je storilo s tem, da dejavnosti kolektivnega upravljanja avtorskih pravic na avtorskih delih s področja glasbe na podlagi dovoljenja št. 800-3/96 z dne 12. 3. 1998 ne opravlja kot svojo edino dejavnost, saj brez dovoljenja pristojnega organa kolektivno upravlja tudi pravice avtorjev na avdiovizualnih delih.

Kršitev mora Združenje SAZAS odpraviti tako, da:

• vse sporazume, ki jih je sklenilo s tujimi kolektivnimi organizacijami za kolektivno upravljanje pravic avtorjev avdiovizualnih del, razdre ali spremeni tako, da bo iz njih jasno in nedvoumno razvidno, da začnejo veljati z dnem izdaje dovoljenja za kolektivno upravljanje pravic avtorjev na avdiovizualnih delih in zgolj v njegovem obsegu,
  • statut z dne 7. 5. 2013 spremeni tako, da njegove določbe, ki se nanašajo na avtorje avdiovizualnih del, začnejo veljati z dnem izdaje dovoljenja za kolektivno upravljanje pravic avtorjev na avdiovizualnih delih in zgolj v njegovem obsegu, ali da te določbe iz statuta črta in
  • poseben zavihek na svoji spletni strani z naslovom »Avdiovizualni avtorji«, vzorec pogodbe o članstvu, pooblastila, prijave avdiovizualnega dela in vloge za članstvo, ki so tam objavljeni, spremeni tako, da bo iz njih jasno in nedvoumno razvidno, da bo Združenje SAZAS lahko kolektivno upravljalo pravice avtorjev na avdiovizualnih delih takrat, ko mu bo izdano ustrezno dovoljenje in zgolj v njegovem obsegu.

Združenje SAZAS mora v roku 8 dni po izteku 30 dnevnega roka urad obvestiti o odpravi kršitve in mu predložiti ustrezne dokaze.

junij (5)  maj (6)  april (5)  marec (9)  februar (6)  januar (7)