01.06.2011

Združenje SAZAS izkrivljalo konkurenco ter tako zlorabilo prevladujoč položaj na trgu

UVK izdal delno odločbo in zahteval odpravo kršitev in izvedbo predpisanih ukrepov

Urad je na podlagi določb Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) pridobil prečiščeno verzijo delne odločbe Urada za varstvo konkurence (UVK) št. 306-35/2009-108 z dne 8. 4. 2011, v kateri je UVK ugotovil, da je Združenje SAZAS kršilo 9. člen Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in 102. člen Pogodbe o delovanju Evropske unije, prej 82. člen Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti. S tem je Združenje SAZAS izkrivljajo konkurenco med avtorji ter tako zlorabilo prevladujoč položaj na trgu kolektivnega upravljanja avtorskih pravic za avtorje glasbenih del. UVK je zato Združenju SAZAS naložil, da mora od dneva vročitve odločbe prenehati z ravnanji, kot so opisana v odločbi, in poleg tega izvesti druge ukrepe, ki jih je urad opisal v odločbi. Pridobljena predmetna delna odločba bo objavljena tudi na spletni strani UVK, Urad RS za intelektualno lastnino pa jo skupaj s spremnim dopisom objavlja zato, ker obširno in zelo natančno obravnava posamezna vprašanja, ki so predmet Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP). Urad bo preveril vsebino navedb v delni odločbi, v primeru utemeljenega suma kršitev ZASP zahteval ustrezna pojasnila in v primeru kršitev odredil ukrepe v skladu z določbami ZASP.

september (9)  avgust (6)  julij (4)  junij (3)  maj (6)  april (7)  marec (8)  februar (4)  januar (4)