15.02.2008

Zavodu IPF izdano začasno dovoljenje za kolektivno upravljanje pravice

Zavod IPF upravičen do pobiranja nadomestil za tonsko in vizualno snemanje varovanih del

Urad je 12. novembra 2007 Zavodu IPF izdal začasno dovoljenje za kolektivno upravljanje pravice do pravičnega nadomestila za tonsko in vizualno snemanje varovanih del, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe iz 50. člena zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

Začasno dovoljenje ne velja za pravico avtorjev in založnikov del s področja književnosti, znanosti, publicistike in njihovih prevodov do nadomestila za fotokopiranje njihovih del, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe iz 50. člena ZASP. To področje pokriva kolektivna organizacija SAZOR (gl. novico z dne 31. 8. 2007).

Začasno dovoljenje velja od njegove izdaje in preneha veljati 31. decembra 2009.

Začasno dovoljenje še ni pravnomočno, ker je Zavod IPF zoper 4. točko izreka, ki določa, da sme obračunavati nadomestila za obveznosti zavezancev, ki so nastale od 1. januarja 2008 dalje, vložil tožbo pri Upravnem sodišču, po pravnomočnosti pa bo obvestilo o njegovi izdaji objavljeno v Uradnem listu Republike Slovenije.

Zavod IPF je na podlagi začasnega dovoljenja upravičen do pobiranja nadomestil po 2. in 3. členu Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje.

maj (4)  april (7)  marec (8)  februar (4)  januar (4)