24.03.2010

Zaradi gospodarske krize lani manj prijav za znamke

Statistika WIPO

Po podatkih Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) za leto 2009 se je zaradi svetovne gospodarske krize skupno število prijav za mednarodne znamke, vložene po Madridskem sporazumu za mednarodno registracijo znamk, znižalo za 16 % v primerjavi z letom 2008. Tudi registracij je bilo za 12 % manj. Razmeroma majhen padec (1,2 %) pri podaljšanju veljavnosti obstoječih znamk potrjuje vrednost, ki jo imajo uveljavljene znamke v času, ko se potrošniki raje odločajo za preverjeno kakovost. Skupno je leta 2009 WIPO tako prejel 35.195 prijav za znamke, registriral 35.925 znamk, 19.234 znamkam pa je podaljšal veljavnost.

Madridski sporazum za mednarodno registracijo znamk ima 84 članic, med katerimi je tudi Slovenija. Z 254 prijavami je uvrščena na 22. mesto, takoj za Švedsko in pred Korejo. Leta 2009 je bilo za Slovenijo vloženih 14 % manj mednarodnih prijav kot leto poprej, na Uradu RS za intelektualno lastnino pa je bilo vloženih tudi za skoraj 17 % manj nacionalnih prijav.

Vir in več informacij: http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2010/article_0006.html

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)