05.02.2015

Vrhovno sodišče zavrnilo dvome kolektivne organizacije o pristranskosti delovanja Upravnega sodišča pri odločanju o odločitvah urada.

Pravnomočno zavrnjena zahteva za izločitev senata Upravnega sodišča RS.

Kolektivna organizacija je v upravnem sporu zahtevala izločitev celotnega senata Upravnega sodišča RS, med drugim zato, ker je Urad RS za intelektualno lastnino (urad) v drugi zadevi še pred vročitvijo tožbe vedel, da je bila tožba vložena, iz česar zaključuje, da med sodiščem in uradom obstoji komunikacija, ki presega komunikacijo med sodiščem in eno od strank v postopku.

Upravno sodišče RS je s sklepom zavrnilo zahtevo za izločitev treh višjih sodnic v senatu Upravnega sodišča. Kolektivna organizacija je zoper ta sklep vložila pritožbo, ki jo je Vrhovno sodišče RS zavrnilo in potrdilo sklep Upravnega sodišča.

Zaradi resnosti očitkov kolektivne organizacije in dvoma v nepristranskost dela sodišč, objavljamo obe odločitvi sodišč, iz katerih jasno izhaja, da med sodiščem in uradom ni nikakršne nedovoljene komunikacije. Izpostavljamo del obrazložitve: »Tudi trditev, da sodišče vedno sledi odločitvi upravnega organa (op.p. urada), nikakor ne kaže na pristranskost odločanja konkretnih sodnic niti sodišča kot celote, ampak morebiti le na nestrinjanje tožnika (op.p. kolektivne organizacije) z odločitvami sodišča, kar pa ni predmet tega postopka. Če se tožnik (op.p. kolektivna organizacija) ne strinja s konkretno sodno odločbo, izdano v konkretnem upravnem sporu, ima na voljo (izredna) pravna sredstva, s katerimi lahko izpodbija takšno odločitev. Ne more pa to biti razlog za izločitev sodnikov, ki so sprejeli za tožnika negativno odločitev.«.

september (5)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)