15.10.2009

Vpliv gospodarske krize na intelektualno lastnino

Poročilo WIPO o svetovnih kazalnikih intelektualne lastnine

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) je objavila poročilo o svetovnih kazalnikih intelektualne lastnine. Zaradi nepopolnih statističnih podatkov za leto 2008 sicer poročilo še ne more jasno opredeliti vpliva gospodarske recesije na varstvo pravic intelektualne lastnine, vendar pa podatki za leto 2007, za katerega je na voljo popolna statistika, že nakazujejo upočasnjeno rast, vsaj v nekaterih državah. Kljub temu je bilo leta 2007 na svetu skupno vloženih 1,85 milijona patentnih prijav (3,7 % več kot l. 2006) in podeljenih 764.700 patentov (1.6 % več kot l. 2006), 3,31 milijone prijav za znamke (1,6 % več kot l. 2006) in 2,18 milijona registracij znamk (6 % več kot l. 2006) ter 621.000 prijav za modele (15,3 % več kot l. 2006) in 512.000 registracij modelov (11,9 % več kot l. 2006). Doslej zbrani podatki za leto 2008 kažejo, da število vloženih prijav z razmahom gospodarske krize stagnira oziroma upada. Vendar pa lahko slednja predstavlja tudi svojevrsten izziv, kot ugotavlja generalni direktor WIPO v predgovoru k poročilu, saj »zgodovina kaže, da imajo podjetja in države, ki vlagajo v nove produkte in inovacije tudi v času gospodarske recesije, boljši izhodiščni položaj, ko si gospodarstvo spet opomore«.

V Sloveniji je v tričetrtletju 2009 v primerjavi z enakim obdobjem lani občutno padlo le število nacionalnih prijav za znamke (za 23 %), medtem ko je bilo prijav za modele za 11 % več, patentnih prijav pa celo za 17 %.

Poročilo WIPO je objavljeno na www.wipo.int/export/sites/www/ipstats/en/statistics/patents/pdf/wipo_pub_941.pdf.

januar (6)