05.11.2013

Vključitev URSIL v projekt Designview

Deseti urad, ki je uspešno vključil svoje podatke o modelih v skupno bazo

Slovenski urad za intelektualno lastnino je za uradi Portugalske, Beneluksa, Estonije, Španije, Grčije, Bolgarije, Slovaške in Latvije deveti nacionalni urad, ki je poleg OHIM uspešno izvedel projekt Designview, ko je v skupno spletno orodje Designview ustrezno povezal podatke iz svoje baze o modelih, skupaj skoraj 4.000.

Orodje Designview je spletno orodje za iskanje modelov, ki zagotavlja enoten in brezplačen dostop do informacij o registriranih modelih v sodelujočih uradih držav članic EU, in je eden od projektov, ki jih v okviru sklada za sodelovanje (Cooperation Fund) uvaja OHIM – Urad za usklajevanje na notranjem trgu (znamke in modeli).

V iskanju uporabne rešitve za vse, ki se spopadajo z raznolikostjo objav podatkov o pravicah industrijske lastnine na spletiščih posameznih nacionalnih uradov, kjer se srečajo vsakič z drugačno razporeditvijo strani in drugim jezikom, včasih pa se od njih celo zahteva plačilo za ogled, so se OHIM in nacionalni uradi odločili, da na spletu ponudijo vrsto iskalnih orodij po načelu "vse na enem mestu". Kot prvo takšno orodje je bil razvit TMview, ki omogoča brezplačen dostop do podatkov o znamkah vseh sodelujočih uradov in v vseh jezikih teh uradov. Orodje Designview je oblikovano po istem načelu, saj uporabnikom ponuja podobno storitev za modele.

Designview je spletno pregledovalno orodje, ki vsakemu spletnemu uporabniku omogoča brezplačno iskanje po modelih vseh sodelujočih uradov, tj. OHIM in nacionalnih uradov. Orodje je večjezično, enostavno za uporabo in omogoča dostop do prijav za registracijo modela in registriranih modelov, ki jih sodelujoči uradi zagotavljajo prek ene platforme. Vsak urad je lastnik vsebine, ki jo daje na voljo, in je odgovoren za njeno dnevno posodabljanje, tako da orodje Designview načeloma zanesljivo odraža registre modelov sodelujočih uradov v trenutku pregledovanja.

Designview je eno samo orodje, a pomeni:

• vse v enem: ogled vseh registriranih modelov – nacionalnih modelov in modelov Skupnosti, vključno s podrobnostmi kot so pravni status, prikazi modelov, lastnik, zastopnik,
  • informacije v vseh uradnih jezikih EU,
  • dostop do podatkovnih zbirk modelov vseh sodelujočih uradov: s priključitvijo novega urada/organizacije se vzpostavi neposredna povezava na ta urad/organizacijo in podatke,
  • razpoložljivost 24 ur na dan in sedem dni v tednu,
  • obsežne rezultate iskanja,
  • možnost tiskanja in prenosa dokumentov,
  • dnevno posodobljene informacije iz prve roke,
  • nič stroškov.

URSIL je v sodelovanju z OHIM uspešno izvedel že več projektov sklada za sodelovanje vključitev podatkov za Slovenijo v projekt TMview (oktober 2010), TMclass, prej Euroclass (februar 2012), projekt Senioriteta znamk Skupnosti (oktober 2012) in zdaj Designview (oktober 2013). Vsa orodja so dostopna prek enotnega spletnega portala Evropske mreže za znamke in modele (European TradeMark and Design Network) – tmdn.org.

avgust (5)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)