02.09.2014

Višje sodišče zavrnilo pritožbo Zavoda IPF zoper sodbo okrožnega sodišča

Urad ni ravnal protipravno, ker ni potrdil splošne tarife Zavoda IPF

Zavod IPF je zoper urad vložil tožbo, s katero je zahteval plačilo odškodnine v višini 3.212.211,96 EUR skupaj s pripadajočimi zamudnimi obrestmi ter tudi plačilo njegovih pravdnih stroškov. Zavod IPF je zahteval povrnitev škode, ki naj bi mu nastala s tem, da urad v obdobju od vključno leta 2000 do 11. 5. 2004 ni odobril splošne tarife za uporabo fonogramov. Zaradi tega – tako je zatrjeval Zavod IPF – ni imel podlage za uveljavljanje nadomestil za uporabo varovanih del, uporabniki pa jih zato niso bili dolžni plačevati.

Okrožno sodišče v Ljubljani je s sodbo opr. št. VIII Pg 2725/2013 tožbo zavrnilo, saj tožniku (Zavod IPF) ni uspelo dokazati predpostavke obstoja škode oziroma vzročne zveze.

Višje sodišče je v sodbi opr. št. V Cpg 839/2014 z dne 10. 7. 2014, s katero je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ugotovilo, da bi bilo nezdružljivo z nalogo državnega organa - poskrbeti za razumno upoštevanje koristi obeh stranki, če bi bil državni organ v vsakem primeru dolžan odobriti predloženo splošno tarifo, ne glede na to, ali bi bila v njej določena nadomestila primerna. Urad je lahko na temelju prvega odstavka 130. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah presojal, ali je predlagana tarifa primerna in predlog zavrnil, če je presodil, da ni primerna. Ker ravnanje urada ni bilo protipravno, tožena stranka (urad) ni odškodninsko odgovorna. Manjka ena od predpostavk za odgovornost tožene stranke, ki jih sicer določa prvi odstavek 26. člena Ustave Republike Slovenije.

september (4)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)