18.11.2020

Velikost podjetja šteje

Večja podjetja varujejo več svojih pravic IL

Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je objavil študijo, katere rezultat je pokazal, da večje kot je podjetje, večja je verjetnost, da bo imetnik različnih vrst pravic intelektualne lastnine. Če je več kot 20 % velikih podjetij vložilo prijavo za več kot eno vrsto pravic intelektualne lastnine, je pri malih in srednjih podjetij takih le 7 %.

V študiji so bila proučevana podjetja EU, ki so v letih 2014 in 2015 hkrati uporabljala različne vrste pravic intelektualne lastnine za iste proizvode.
Patenti so pravica intelektualne lastnine, ki se najpogosteje uporablja skupaj z drugimi pravicami.

Podjetja, ki prijavijo znamke in patente, so za vsako znamko prijavila skoraj štiri patente, medtem ko so podjetja, ki vložijo prijave tako za modele kot patente, za vsak model prijavila 6,5 patenta. Kar zadeva modele in znamke istega podjetja, je na vsak prijavljen model prijavljeno 1,5 znamke.

Podjetja, ki so imetniki več različnih pravic intelektualne lastnine, imajo velik gospodarski vpliv. Ustvarijo skoraj 32 % delovnih mest in 35,5 % prometa.
Raziskava vključuje tudi Slovenijo – na 100 znamk je v Sloveniji prijavljenih 19,5 patentov in 30,7 modelov. Povprečje v EU je 77, 3 patentov in 22, 1 modelov.

Povzetek v slovenskem jeziku je v priponki.

Celotno poročilo (v angleškem jeziku) je na tej povezavi.

december (1)  november (9)  oktober (14)  september (9)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)