20.05.2009

Uveljavljanje pravic IL

Letno poročilo CURS 2008

Objavljamo statistične podatke za intelektualno lastnino, ki jih je v svojem letnem poročilu za leto 2008 pred kratkim objavila Carinska uprava Republike Slovenije:

Carinska uprava RS obravnava zahteve za varstvo pravic intelektualne lastnine. Vložijo jih podjetja, ki zahtevajo, da carina zadrži blago, če sumi, da so izdelki ponarejeni. Zahtevki so lahko nacionalni ali skupnostni. Število vloženih skupnostnih zahtev se vsako leto povečuje (2008: 314, 2007: 237, 2006: 163), nekoliko manj se povečujejo nacionalne zahteve (2008: 59, 2007: 58, 2006: 53). Največ ponaredkov odkrijejo v Izpostavi Luka Koper.

Večina zaseženih izdelkov so bile žoge z logotipom evropskega nogometnega prvenstva EURO 2008. Močno se je povečalo število zasegov na Izpostavi Pošta Ljubljana, kjer so odkrili največ ponarejenih zdravil. Pošiljke s ponaredki večinoma prihajajo iz Indije (ponarejena zdravila), Hongkonga (ponarejene ure) in Kitajske (ponarejene žoge, oblačila, tehnični predmeti).

Odkriti ponarejeni izdelki v obdobju 2004–2008 v kosih:
2008: 128.701
2007: 118.247
2006: 158.315
2005: 153.395
2004: 2.046

Vir: Letno poročilo CURS za 2008 (maj 2009), str. 25

>> Letna poročila CURS

avgust (3)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)