11.03.2020

Uveljavljanje pravic IL – nov portal EUIPO

Zavarujte se pred ponarejanjem!

Po registraciji vaše znamke ali (pridobitvi druge pravice intelektualne lastnine) morate poskrbeti za to, da je ne bo na trgu uporabljal kdo drug.

To lahko storite s spremljanjem trga, tako da pregledujete novice, poslovne publikacije in splet, da odkrijete podjetja, ki vašo znamko uporabljajo brez dovoljenja. Zgodi se lahko, da se prodajajo nezakonite kopije vaših izdelkov ali da konkurenti uporabljajo znamke, ki so sicer podobne vaši znamki, niso pa ji enake.

Carinski organi in policija so osrednji organi, pristojni v primerih kršitev pravic intelektualne lastnine – na mejah EU in na notranjem trgu. Da bi lahko pristojni organi učinkovito izvajali svoje naloge, je potrebno aktivno udejstvovanje imetnikov pravic intelektualne lastnine. Sodelovanje je najučinkovitejše orodje, saj lahko tako pristojni organi s pomočjo informacij, ki jih posredujejo imetniki pravic, lažje prepoznajo blago, za katerega obstaja sum kršitve pravic, in nato ustrezno ukrepajo.

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) je razvil portal za uveljavljanje pravic intelektualne lastnine (IP Enforcement Portal), ki imetnikom pravic omogoča, da z izmenjavo informacij o svojih proizvodih, pravicah intelektualne lastnine in kontaktnih podatkov s pristojnimi organi  EU varujejo svoje proizvode pred ponarejanjem. Da pa lahko carinski organi ukrepajo in zadržijo blago, za katerega obstaja sum kršitve pravic, je treba vložiti zahtevo za ukrepanje carinskih organov. To je mogoče storiti na zgoraj omenjeni povezavi. Uporaba tega orodja je brezplačna, varna in na voljo v 23 jezikih EU.

marec (15)  februar (6)  januar (7)