15.06.2009

Ustanovitev medresorske delovne skupine za boj proti piratstvu in ponarejanju

Uveljavljanje pravic IL

12. junija je bila s sklepom vlade ustanovljena medresorska delovna skupina za boj proti piratstvu in ponarejanju na področju intelektualne lastnine, ki naj bi omogočila učinkovitejše sodelovanje državnih organov pri izvajanju njihovih zadevnih pristojnosti. Naloge delovne skupine so:

• zagotovitev višje ravni varovanja intelektualne lastnine ter zmanjšanje piratstva in ponarejanja;
  • izmenjava operativnih informacij in sodelovanje v konkretnih primerih;
  • vzpostavitev skupne informacijske podpore za izmenjavo informacij in delo delovne skupine;
  • priprava in sprejem skupnih ukrepov za izboljšanje boja proti piratstvu in ponarejanju in učinkovitejšega uveljavljanja pravic intelektualne lastnine;
  • okrepitev čezmejnega sodelovanja;
  • priprava informacij in poročil s področja dela delovne skupine;
  • druge naloge za ohranjanje in vzdrževanje kakovostnega sistema pravic intelektualne lastnine.

Člani skupine so predstavniki Vrhovnega državnega tožilstva RS, Generalne policijske uprave RS,  Generalne carinske uprave RS, Tržnega inšpektorata RS ter Ministrstva za gospodarstvo – Direktorata za ekonomske odnose s tujino in Urada RS za intelektualno lastnino. Skupino vodi direktorica oz. direktor URSIL; urad pa za skupino opravlja tudi administrativno-tehnična opravila.

Predlog za ustanovitev skupine je ob soglasju ostalih organov podal URSIL na podlagi obveznosti, ki izhajajo iz Direktive Evropskega parlamenta in Sveta o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine z dne 24.4.2004 in Resolucije Sveta o celovitem evropskem načrtu za preprečevanje ponarejanja in piratstva z dne 25.9.2008 ter večletnega prizadevanja za formalizacijo sodelovanja na tem področju v okviru neformalne koordinacijske skupine za uveljavljanje pravic IL, ki je vključeno tudi v nacionalni akcijski načrt sodelovanja med URSIL in Evropskim patentnim uradom za obdobje 2007-2010.

oktober (10)  september (5)  avgust (7)  julij (10)  junij (13)  maj (9)  april (5)  marec (10)  februar (14)  januar (12)