13.06.2007

Uspešna presoja ISO 9001:2000 in spremljanje odziva uporabnikov

Uspešno prestana zunanja presoja izpolnjevanja zahtev standarda ISO 9001:2000 in objava analize odziva naših uporabnikov

Urad RS za intelektualno lastnino je 23.05.2007 uspešno prestal zunanjo presojo izpolnjevanja zahtev standarda ISO 9001:2000 in certifikacijskega pravilnika za sisteme vodenja, ki jo izvaja Slovenski institut za meroslovje in kakovost (SIQ). To pomeni, da urad izvaja, vzdržuje in razvija sistem vodenja kakovosti ustrezno zahtevam navedenega standarda tudi v prihodnje.

V skladu s prizadevanji za nenehno izboljševanje kakovosti poslovanja smo marca letos med prijavitelji in zastopniki izvedli anketo o kakovosti poslovanja Urada RS za intelektualno lastnino v letu 2006 . Objavljamo analizo odgovorov na vprašalnik o kakovosti poslovanja urada v letu 2006.

Izpolnjene vprašalnike je vrnilo 16,7 % prejemnikov, kar je v primerjavi z izvedeno anketo za leto 2004, ko je vprašalnike vrnilo le 2,8 % prejemnikov kar petkrat višji odziv. Večina vprašanih pozdravlja tovrstne vprašalnike (82,5 %) in je v splošnem tudi zadovoljna z delom urada (87,4 %) kakor tudi z zakonsko ureditvijo področja intelektualne lastnine (63,4 %). Skoraj polovica vprašanih (47,5 %) meni, da niso dovolj dobro seznanjeni z varovanjem intelektualne lastnine in vlogo urada pri tem, večina vprašanih (64,6 %) pa je izkazala interes za udeležbo v dejavnostih osveščanja o pomenu in vlogi intelektualne lastnine, ki jih pripravlja in izvaja urad.

Tudi niz devetih predavanj pod skupnim naslovom Varovanje intelektualne lastnine, ki jih je urad v sklopu teh dejavnosti spomladi 2007 pripravil in izvedel v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem, je naletel na dober odziv (analiza odziva udeležencev).

Posredovani predlogi in ocene vseh vprašalnikov nam bodo služili kot vodilo za nenehno izboljševanje kakovosti našega dela, k čemur smo se zavezali tudi s sistemom vodenja kakovosti (ISO 9001:2000).

Zahvaljujemo se vsem, ki ste odgovorili na zastavljena vprašanja. Veseli smo bili pohval, želeli pa bi si več odziva, več pripomb, predlogov in mnenj.

Ob objavi analize vprašalnikov zato objavljamo tudi vse tri različice vprašalnika za leto 2006 in vabimo tudi vse druge, da nam posredujete svoje mnenje na ustreznem vprašalniku (vprašalnik za prijavitelje, vprašalnik za zastopnike, vprašalnik - splošni ) do 1.7.2007 na kontaktni naslov anketa(at)uil-sipo.si ali po pošti na sedež urada.

avgust (6)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)