04.11.2010

Uspešna predstavitev Slovenije na IENA 2010 in EXPO 2010

Svetovna priznanja slovenski inovativnosti in ustvarjalnosti

Slovenski inovatorji in ustvarjalci so znova dokazali, da so lahko uspešni tudi v svetovnem merilu. To potrjuje pet medalj, ki so jih prejeli naši inovatorji na enem največjih mednarodnih sejmov inovacij IENA, ki je potekal konec oktobra v Nürnbergu. Med približno 800 izumi iz 35 držav, med katerimi je bilo tudi 17 slovenskih, je zlato medaljo prejel Jožef Vlah za univerzalno rotacijsko-nihalno napravo, srebrni medalji Miloš Beltram in Ivan Gregorič, prvi za masažno ležišče in drugi za napravo za črpanje, brizganje in pretakanje različnih tekočin in poltrdih mas, bronasti medalji pa Erika Drobnič za večnamensko otroško pohištvo in Tomaž Pevc za podvodno svetilko za potapljače.

Konec oktobra pa se je v Šanghaju na Kitajskem končala tudi svetovna razstava EXPO 2010, na kateri se je predstavilo 192 držav in 50 mednarodnih organizacij in si jo je ogledalo več kot 73 milijonov obiskovalcev. Slovenija, ki se je letos prvič predstavila s samostojnim paviljonom, delom arhitekta Borisa Podrecce, umetnika Mateja Andraža Vogrinčiča in oglaševalske agencije Futura DDB, je za njegov vsebinski koncept, ki je vključeval kulturo, gospodarstvo, turizem in znanost, prejela zlato medaljo za kreativnost med paviljoni s površino do 2.000 kvadratnih metrov.

september (5)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)