26.02.2015

URSIL opozarja na spremembe sodne prakse v zvezi s fikcijo vročitve pisanj po ZUP in ZPP

Načelno pravno mnenje Vrhovnega sodišča RS z dne 14. 1. 2015

Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino (URSIL) opozarja, da je Vrhovno sodišče Republike Slovenije sprejelo načelno pravno mnenje glede trenutka nastopa fikcije vročitve pisanj po Zakonu o splošnem upravnem postopku (ZUP) in Zakonu o pravdnem postopku (ZPP).

Načelno pravno mnenje Vrhovnega sodišča Republike Slovenije se nanaša na primere, ko stranka pisanja na pošti ne prevzame kljub obvestilu vročevalca o neuspelem poskusu osebne vročitve in o tem, da lahko to pisanje prevzame na pošti v 15 dneh. V takšnem primeru se šteje, da je pisanje stranki vročeno, ko preteče 15 dni od takrat, ko ji je bilo v hišnem predalčniku puščeno obvestilo, da lahko pisanje prevzame na pošti, vročevalec pa ji po preteku tega roka pusti pisanje v hišnem predalčniku (fikcija vročitve). Šteje se torej, da je bilo stranki na ta način pisanje vročeno na določen dan, čeprav ji takrat pisanje v resnici ni bilo vročeno.

Skladno z načelnim pravnim mnenjem Vrhovnega sodišča RS nastopi trenutek fikcije vročitve pisanja, ko preteče petnajsti dan za prevzem pisanja, tudi če izteče ta rok na soboto, nedeljo, praznik, ki je dela prost dan, ali drug dela prost dan v Republiki Sloveniji. Če stranka ne prevzame pisanja v 15 dneh od puščenega obvestila v hišnem predalčniku in bo petnajstdnevni rok iztekel npr. na soboto, bo fikcija vročitve nastopila v soboto in ne šele s pretekom prvega naslednjega delovnega dne, npr. s ponedeljkom.

Trenutek nastopa fikcije vročitve je pomemben zato, ker začne naslednji dan po nastanku fikcije vročitve pisanja teči rok za stranko, npr. za vložitev tožbe, pravnega sredstva ali opravo nekega dejanja, nastop pravne posledice …

Načelno pravno mnenje je objavljeno na:

september (5)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)