10.06.2014

Urad v delu zavrgel vlogo Združenja SAZAS za dovoljenje za kolektivno upravljanje nekaterih pravic avtorjev prispevkov k avdiovizualnemu delu in filmskih producentov

Kolektivno upravljanje pravic na avdiovizualnih delih

Združenje SAZAS je pri Uradu RS za intelektualno lastnino vložilo vlogo, ki je vsebovala več (25) zahtevkov za izdajo dovoljenja za kolektivno upravljanje pravic na avdiovizualnih delih, in sicer soavtorjev avdiovizualnih del, avtorjev prispevkov k avdiovizualnem delu ter filmskih producentov.

Urad je ugotovil, da pri zahtevkih (17) Združenja SAZAS, ki so se nanašali na avtorje prispevkov k avdiovizualnem delu in filmske producente ne gre za odločanje o upravni zadevi, zato je urad le te z delnim sklepom št. 31221-20/2011-32 z dne 22. 5. 2014 zavrgel.

Avtorji prispevkov k avdiovizualnim delom in filmski producenti nimajo izvorne avtorske pravice na avdiovizualnem delu, zato teh pravic pojmovno logično tudi ni moč kolektivno upravljati. Ker torej ZASP kot materialni pravni predpis ne določa pravic na avdiovizualnem delu avtorjem prispevkov k avdiovizualnem delu oziroma filmskim producentom, posledično tudi ne določa načina upravljanja le teh (neobstoječih pravic ni moč upravljati). Iz tega razloga (neobstoja materialne podlage za odločanje) ne gre za odločanje o pravici v smislu prvega odstavka 2. člena ZUP in posledično tudi ne za stvar, o kateri bi se odločalo kot o upravni zadevi.

O preostalih zahtevkih (8) Združenja SAZAS, ki se glasijo na izdajo dovoljenja za kolektivno upravljanje pravic soavtorjev avdiovizualnih del na avdiovizualnih delih, urad postopek še vodi.

julij (2)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)