11.12.2015

Urad RS za intelektualno lastnino in Gospodarska zbornica Slovenije podpisala sporazum o sodelovanju

Nadgradnja dosedanjega sodelovanja v smeri intenzivnejše podpore gospodarstvu

Sporazum o sodelovanju, ki sta ga Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podpisala 8. 12. 2015, je nadgradnja ter formalizacija dolgoletnega plodnega sodelovanja obeh organizacij. S stališča urada gre za prvega izmed tovrstnih sporazumov, saj je želja urada, da podobne sporazume sklene še z drugimi sorodnimi organizacijami. Pričujoči sporazum in podobni sporazumi, ki bodo sledili, so zunanji odraz sprememb v delovanju urada. Urad je namreč začel že pred leti intenzivneje razvijati t. i. informacijske storitve za uporabnike, predvsem pa promovirati pomen in vlogo intelektualne lastnine v sodobnem poslovnem okolju. Ta sporazum pomeni nov korak v smeri intenzivnejšega sodelovanja z gospodarstvom, še posebej z odzivanjem na potrebe in pričakovanja slovenskih podjetij in prijaviteljev pravic intelektualne lastnine.

Podpis sporazuma o sodelovanju URSIL - GZS 08-12-2015
Cilje urada odraža tudi program sodelovanja med uradom in GZS za prihodnje leto, kjer je težišče na krepitvi sposobnosti podjetij za upravljanje in ravnanje z intelektualno lastnino. V sodobnem poslovnem okolju intelektualna lastnina vedno bolj predstavlja pomembno konkurenčno prednost. Seveda pa ne zadostuje le prijava in registracija pravic intelektualne lastnine, temveč je te potrebno upravljati ter z njimi aktivno ravnati. To velja tako za registrirane pravice kakor tudi za druge oblike intelektualne lastnine. Izkušnje kažejo, da je celovito in premišljeno upravljanje in ravnanje z intelektualno lastnino pomemben dejavnik uspeha podjetij na domačem in še bolj na tujih trgih. Cilj sodelovanja URSIL z GZS je zato sprva ozaveščanje podjetij o pomenu celovitega upravljanja in ravnanja z intelektualno lastnino, kasneje pa tudi organizacija ustreznih izobraževanj v sodelovanju z drugimi uradi in mednarodnimi organizacijami.

Ker je mednarodno pa tudi nacionalno okolje intelektualne lastnine vse bolj dinamično, bo pomemben poudarek na aktivnostih v zvezi s spremembami, ki jih prinašata evropski patent z enotnim učinkom (unitarni patent) in posodobitev sistema znamke Skupnosti. S temi aktivnostmi želimo slovenske prijavitelje, podjetja in posameznike, obveščati o učinkih prihajajočih sprememb na njihovo poslovanje. V tem okviru bo pozornost namenjena tudi uveljavljanju pravic intelektualne lastnine, ki je vse bolj pomembno področje dela Evropske komisije. Pomen, ki ga Komisija pripisuje uveljavljanju teh pravic, se odraža v nastajajoči direktivi, ki bo urejala to področje, še bolj pa v intenzivnejšem delovanju in povečanih aktivnostih Opazovalnega urada EU za preprečevanje kršitev pravic intelektualne lastnine (EU Observatorija), ki deluje pri OHIM – Uradu za usklajevanje na notranjem trgu v španskem Alicanteju.

Urad bo v sodelovanju z GZS ponovno začel izvajati uspešno storitev »Prva i« (Prva informacija). Storitev je namenjena inovativnim malim in srednjim podjetjem s tržno zanimivimi proizvodi, ki želijo preveriti, kaj vse lahko zavarujejo kot svojo intelektualno lastnino in kakšne prednosti na trgu jim to lahko prinese. Nadaljevali bomo tudi prakso skupnih obiskov podjetij in so-organizacijo različnih dogodkov in t. i. izobraževanj »po meri«.

Izjave ob podpisu na https://www.youtube.com/watch?v=xNKL-1HX6Qc

januar (7)