20.04.2012

Urad ponovno izdal dovoljenje za kolektivno upravljanje pravic Zavodu AIPA

Zavodu AIPA ponovno izdano dovoljenje z enakim izrekom

Urad za intelektualno lastnino je dne 6.2.2012 Zavodu AIPA ponovno izdal dovoljenje št. 31227-1/2008-231/105 za kolektivno upravljanje pravic:

1. za soavtorje avdiovizualnih del, to je avtorja priredbe, pisca scenarija, avtorja dialogov, direktorja fotografije, glavnega režiserja, skladatelja filmske glasbe, ki je posebej ustvarjena za uporabo v avdiovizualnem delu, in glavnega animatorja, če je animacija bistven element v avdiovizualnem delu pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje avdiovizualnih del, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe, in pravice radiodifuzne retransmisije v primeru kabelske retransmisije avdiovizualnih del;
  2. za izvajalce, katerih izvedbe so uporabljene v avdiovizualnih delih pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje njihovih izvedb v avdiovizualnih delih, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe;
  3. za filmske producente pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje avdiovizualnih del na videogramih, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe.

Izrek dovoljenja je enak izreku dovoljenja št. 31227-1/2008-129 z dne 11.10.2010.

Razlog za izdajo novega dovoljenja sta sodba Upravnega sodišča opr. št. IU 146/2010-15 z dne 20.10.2010 in sklep Vrhovnega sodišča opr. št. X Ips 495/2010 z dne 14.12.2011. S prvo je Upravno sodišče odpravilo sklep, s katerim je urad zavrnil zahtevo AGICOA Europe za priznanje položaja stranskega udeleženca v postopku izdaje dovoljenja Zavodu AIPA, in zadevo vrnilo uradu v ponovni postopek. Zoper to sodbo sta urad in državno pravobranilstvo vložila reviziji in zahtevi za izdajo začasne odredbe. Ker je Vrhovno sodišče zahteve zavrglo, je moral urad v upravni zadevi ponovno odločati.

januar (7)