25.09.2015

Urad organizira razstavo slovenskega oblikovanja v Ženevi

Slovenski oblikovalci z razstavo Silent Revolutions v prostorih WIPO

V času zasedanja Generalne skupščine Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), ki bo med 5. in 14. oktobrom 2015, bo Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) v sodelovanju s Stalnim predstavništvom Republike Slovenije pri OZN (MGE) in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi ter Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO) organiziral priložnostno postavitev razstave Silent Revolutions, s katero bo izdelke sodobnega slovenskega oblikovanja predstavil z vidika pravic intelektualne lastnine.

Razstava Silent Revolutions, ki bo v avli WIPO na ogled od 7. do 22. oktobra, v svoji izvorni postavitvi združuje 40 izjemnih izdelkov in oblikovalcev, a predstavlja tudi naročnike, izdelovalce in podjetja. Posebna pozornost velja inovativnim pristopom, strategijam, vizijam in novemu oblikovalskemu razmišljanju v danes zelo spremenljivem gospodarskem okolju. V izboru so tako pomembni izdelki velikih podjetij, ki so razvila lastne blagovne znamke, in posebni predmeti iz omejenih serij, ki so jih izdelali oblikovalci sami. Sodobni primeri oblikovanja so postavljeni tudi v dialog z zgodovinskimi predmeti slovenskih oblikovalcev iz 50-ih, 60-ih in 70-ih let.

Urad RS za intelektualno lastnino veseli, da so številni registrirani modeli slovenskih oblikovalcev ne le na ogled v prestižnih svetovnih muzejskih zbirkah sodobnega oblikovanja, temveč da so tudi komercialno uspešni in imajo veliko uporabno vrednost. Slovenski urad spodbuja oblikovalce k varovanju modelov, od industrijskih in obrtnih izdelkov do izdelkov za vsakdanjo rabo, kot tudi k uporabi drugih načinov varstva, ter ozavešča javnost o pomenu intelektualne lastnine nasploh, tudi z vidika negativnih posledic ponarejanja in piratstva.

Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino je že skoraj 25 let partner slovenskega gospodarstva in s svojim delom pomembno vpliva na raven zavedanja o pomenu intelektualne lastnine. Ponudbo svojih informacijskih in drugih storitev za slovenska podjetja, ustvarjalce in inovatorje bo tudi v prihodnje nadgrajeval v iskanju sodobnih rešitev.

Vsi, ki vas pot v času razstave zanese v Ženevo, ste vljudno vabljeni k ogledu.

julij (7)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)