05.02.2014

Upravno sodišče zavrnilo tožbo Združenja SAZAS in potrdilo odločbo urada

Upravljanje pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje varovanih del pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe iz 50. člena ZASP

Urad RS za intelektualno lastnino je dne 14. 2. 2013 z delno odločbo št. 31221-19/2010-57 zavrnil podpodredni zahtevek Združenja SAZAS za izdajo dovoljenja za kolektivno upravljanje pravice avtorjev glasbenih del do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje varovanih del, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe iz 50. člena ZASP.

Zoper delno odločbo je Združenje SAZAS vložilo tožbo v upravnem sporu, ki pa jo je Upravno sodišče RS s sodbo op. št. I U 497/2013-8 zavrnilo. Pri svoji odločitvi je upravno sodišče v celoti sledilo razlogom urada ter tako utemeljilo svojo odločitev:

• predmetno pravično nadomestilo je enotno in je zatorej namenjeno vsem upravičencem sredstev (vsem kategorijam avtorjev, izvajalcev, proizvajalcev fonogramov in filmskih proizvajalcev) skupaj;
  • s takim enotnim nadomestilom lahko učinkovito upravlja le kolektivna organizacija, v katero so vključene vse raznovrstne kategorije upravičencev do sredstev iz tega nadomestila;
  • ravno zaradi enotne narave nadomestila izdaja dovoljenja za kolektivno upravljanje predmetne pravice zgolj za avtorje glasbenih del kot podkategorije avtorjev (torej kot dela ene izmet kategorij upravičencev do nadomestila) ni moč izdati;
  • delež sredstev, ki bi pripadal avtorjem glasbenih del znotraj zakonsko določenih 40 % zbranih nadomestil, ki pripada vsem avtorjem skupaj, bi moral biti določen v statutu kolektivne organizacije, pri čemer bi morala slednja združevati vse kategorije imetnikov predmetne pravice.

Delna odločba urada št. 31221-19/2010-57 je z dnem 21. 1. 2014 tako pravnomočna.

avgust (1)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)