05.05.2015

Upravno sodišče pritrdilo uradu glede vpogleda v poslovne skrivnosti kolektivne organizacije

Zavrnjena tožba Zavoda AIPA

Upravno sodišče RS je s sodbo št. I U 1488/2014-18 z dne 7. 4. 2015 zavrnilo tožbo Zavoda AIPA zoper sklep Urada RS za intelektualno lastnino št. 31227-2/2014-33/106 z dne 5. 9. 2014, ki je tako postal pravnomočen.

S tem sklepom je urad Zavodu AIPA odredil, naj odpravi kršitev drugega odstavka 162. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), ki jo je storil s tem, ko uradu na obrazloženo in natančno pisno zahtevo ni posredoval zahtevane poslovne dokumentacije v zvezi z opravljanjem administrativno-tehničnih poslov kolektivne organizacije.

Upravno sodišče je zavzelo stališče, da določitev poslovne skrivnosti sama po sebi ne pomeni, da pristojni nadzorni organi ne morejo dostopati do podatkov, ki jih je pravna oseba določila za poslovno skrivnost, zlasti zato, ker morajo pri tem delovati skladno s predpisi, ki urejajo postopanje organov s tako varovanimi podatki.

Po mnenju upravnega sodišča Zavod AIPA vpogled v dokumente tolmači napačno oziroma preozko. Upravno sodišče navaja, da že po logiki stvari vpogled ne more biti izvedljiv na način, kot ga ponuja Zavod AIPA, zlasti glede na to, da urad ne razpolaga niti s kopijami zahtevanih pogodb. Zato ugovarjani način vpogleda v tem primeru (da bi morala uradna oseba prebrati zakrite dele pogodb, preveriti, ali so relevantni za opravo nadzora, in potem na zapisnik podati ugotovitve glede konkretnih delov) uradu ne bi zadostoval za opravo nadzorstvene funkcije glede na predmet nadzora in glede na okoliščine konkretnega primera.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)