24.02.2017

Tudi pesticidi predmet ponarejanja

Slovenija vključena v akcijo Europola

V študiji, ki jo je objavil Opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), ki deluje pri EUIPO – Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (znamke in modeli), je v okviru raziskave o obsegu kršitev pravic intelektualne lastnine v EU objavil 10. sektorsko poročilo z naslovom Gospodarski stroški kršitve pravic intelektualne lastnine na področju pesticidov.

Poročilo o vplivu na gospodarstvo EU prikazuje statistične podatke o posledicah, ki zaradi ponaredkov nastajajo na ravni EU. Škoda v panogi letno doseže 1,3 milijarde EUR (13,8 %) ter vpliva skupaj na 11.700 izgubljenih delovnih mest, od tega 2.600 v sektorju.

V Sloveniji je na tem področju povprečna izguba precej višja (17,3 %), kot je evropsko povprečje (13,8 %).

Poročilo je zanimivo tudi zato, ker je bila Slovenija vključena v mednarodno operacijo Silver Axe. Med operacijo je bilo opravljenih 350 inšpekcijskih pregledov zabojnikov v večjih pristaniščih in na letališčih v Sloveniji, Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Nizozemski. Organi pregona so odkrili 190 ton nezakonitih ali ponarejenih pesticidov.

Pesticidi so danes eni izmed najbolj reguliranih izdelkov na svetu. V EU se lahko z njimi trguje in se jih uporablja le, če so dokazano varni in uradno odobreni.

Več o študiji (v angleščini) si lahko preberete na tej povezavi.

Publikacije EU Observatorija

november (1)  oktober (8)  september (9)  avgust (6)  julij (4)  junij (3)  maj (6)  april (7)  marec (8)  februar (4)  januar (4)