25.11.2010

Tehnična pomoč URSIL uradom v regiji

Potrditev dobrih praks in izkušenj slovenskega urada
Obiske delegacije Inštituta za intelektualno lastnino Bosne in Hercegovine (patenti) - 24.11.2010 (foto: Janez Kukec Mezek)

Obisk delegacije Inštituta za intelektualno lastnino Bosne in Hercegovine (patenti) - 24.11.2010 (foto: Janez Kukec Mezek)

V okviru programov Evropske skupnosti, Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), Evropske patentne organizacije (EPO) in drugih mednarodnih projektov pomoči Urad RS za intelektualno lastnino že vrsto let uspešno zagotavlja tehnično pomoč sorodnim uradom v regiji, ki imajo manj izkušenj od slovenskega. V novembru so bile tako na večdnevnem študijskem obisku delegacije kar treh uradov: kosovskega, albanskega in bosansko-hercegovskega.

Predstavniki kosovskih uradov (urada za avtorske pravice in urada za industrijsko lastnino), katerih vzpostavljanje je v okviru evropskega projekta za predpristopno pomoč EU IPA prevzel Evropski patentni urad, so se med 3. in 5. novembrom seznanili predvsem s področjem slovenske zakonodaje, vodenjem postopkov podeljevanja in vzdrževanja pravic intelektualne lastnine, notranjo organizacijo dela ter informacijskimi in promocijskimi storitvami slovenskega urada.

Obisk predstavnikov pravkar vzpostavljenega albanskega urada za avtorske in sorodne pravice 18. in 19. novembra, ki ga je soorganizirala WIPO, je bil namenjen predvsem prenosu dobrih praks s področja avtorskega prava, kolektivnega upravljanja in uveljavljanja pravic ter prenosu izkušenj pri notranji organizaciji dela, vodenju postopkov in ponujanju storitev.

Predstavniki Inštituta za intelektualno lastnino Bosne in Hercegovine pa so se med tokratnim obiskom, ki je potekal od 22. do 24. novembra v okviru programa tehnične pomoči Evropske unije TAIEX in je bil že četrti v zadnjih dveh letih, seznanili s postopki podeljevanja patentov in računalniško podporo teh postopkov ter promocijskimi in svetovalnimi storitvami slovenskega urada.

januar (7)