23.12.2011

Svetovni porast prijav IL v letu 2010 kljub gospodarski nestabilnosti

Poročilo WIPO

Najnovejše poročilo Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) kaže, da se je število prijav za pravice industrijske lastnine po precejšnjem padcu v letu 2009 lani ponovno dvignilo.

Porast števila prijav IL je bil celo večji kot splošna gospodarska rast. Prijav za patente je bilo za 7,2 %, za znamke pa za 11,8 % več, medtem ko je bila rast svetovnega bruto domačega proizvoda le 5,1-odstotna. Največji delež prijav za patente in znamke pripada Kitajski in ZDA. Po dveletnem upadanju se je precej dvignilo tudi število prijav za modele, in sicer za 13 %, v glavnem po zaslugi Kitajske.

V Sloveniji je bilo leta 2010 vloženih 17 % več patentnih prijav kot leto poprej (v primerjavi z letom 2008 celo za 42 % več), 14 % več prijav za znamke in 70 % več prijav za modele.

>> Vir in več

julij (8)  junij (13)  maj (9)  april (5)  marec (10)  februar (14)  januar (12)