23.04.2010

Svetovni dan intelektualne lastnine

Inovacije – vez sveta
Zgibanka URSIL Dan IL 2010

26. aprila države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), med katerimi je tudi Slovenija, praznujejo svetovni dan intelektualne lastnine. Ta dan je bil izbran, ker je 26. aprila 1970 začela veljati Konvencija o ustanovitvi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino, z njim pa naj bi države članice dvignile zavest o vlogi intelektualne lastnine v vsakdanjem življenju in počastile prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu.

Osrednja tema letošnjega svetovnega dne so inovacije - vez sveta.

Cilji svetovnega dne intelektualne lastnine, ki se letos praznuje že 10. leto zapored, so:

• dvigniti zavedanje o vplivu patentov, znamk in modelov ter avtorske pravice na vsakdanje življenje;
  • opozoriti na to, kako varstvo pravic intelektualne lastnine spodbuja ustvarjalnost in inovativnost;
  • počastiti ustvarjalnost in prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu;
  • spodbuditi spoštovanje pravic intelektualne lastnine drugih.

Več o letošnjem svetovnem dnevu IL na www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/2010 in v zgibanki URSIL.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)