26.04.2016

Svetovni dan intelektualne lastnine 2016

URSIL se pridružuje obeležitvi dneva ustvarjalnosti in inovativnosti

Ob svetovnem dnevu intelektualne lastnine, ki ga 26. aprila praznujejo vse države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), med katerimi je tudi Republika Slovenija, Urad RS za intelektualno lastnino čestita avtorjem, izumiteljem, inovatorjem in vsem drugim ustvarjalcem ter imetnikom pravic.

Cilji svetovnega dne intelektualne lastnine so:

• dvigniti zavedanje o vplivu patentov, znamk in modelov ter avtorske pravice na vsakdanje življenje;
  • opozoriti na to, kako varstvo pravic intelektualne lastnine spodbuja ustvarjalnost in inovativnost;
  • počastiti ustvarjalnost in prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu;
  • spodbuditi spoštovanje pravic intelektualne lastnine drugih.

Letošnja tema o digitalni ustvarjalnosti raziskuje prihodnost kulture v digitalni dobi – kako lahko prožen sistem intelektualne lastnine pomaga zagotoviti, da so umetniki in ustvarjalne panoge (industrije) primerno plačane za svoje delo in lahko tako še naprej ustvarjajo.

Več o svetovnem dnevu intelektualne lastnine, ki letos poteka pod geslom Digital Creativity: Culture Reimagined, je na voljo na spletišču WIPO na naslovu http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/.

januar (7)