24.04.2015

Svetovni dan intelektualne lastnine 2015

URSIL se pridružuje obeležitvi dneva ustvarjalnosti in inovativnosti

Ob svetovnem dnevu intelektualne lastnine, ki ga 26. aprila praznujejo vse države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), med katerimi je tudi Republika Slovenija, Urad RS za intelektualno lastnino čestita avtorjem, izumiteljem, inovatorjem in vsem drugim ustvarjalcem ter imetnikom pravic.

26. april je bil leta 2000 izbran za svetovni dan intelektualne lastnine, ker je na ta dan leta 1970 začela veljati Konvencija o ustanovitvi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino, z njim pa naj bi države članice dvignile zavest o vlogi intelektualne lastnine v vsakdanjem življenju in počastile prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu. Cilji svetovnega dne intelektualne lastnine so:

• dvigniti zavedanje o vplivu patentov, znamk in modelov ter avtorske pravice na vsakdanje življenje;

• opozoriti na to, kako varstvo pravic intelektualne lastnine spodbuja ustvarjalnost in inovativnost;

• počastiti ustvarjalnost in prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu;

• spodbuditi spoštovanje pravic intelektualne lastnine drugih.

Več o svetovnem dnevu intelektualne lastnine na spletišču WIPO - http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/.

V počastitev svetovnega dneva intelektualne lastnine je urad letos pomen inovativnosti in ustvarjalnosti za gospodarski in družbeni razvoj skušal osvetliti z vidika spoštovanja pravic intelektualne lastnine, in sicer z analizo, kako civilna, gospodarska, kazenska in upravna sodišča v Sloveniji obravnavajo in rešujejo zahtevke strank v zvezi z uveljavljanjem pravic intelektualne lastnine. Brez učinkovitih sredstev za uveljavljanje pravic intelektualne lastnine pa je učinek inovativnosti in ustvarjalnost omejen.

Tudi v Sloveniji pogosto slišimo očitek, da varstvo pravic intelektualne lastnine peša in da sistem ne zagotavlja potrebnega obsega varstva v primeru kršitev teh pravic. Kot del odgovora na ta očitek je urad 16. aprila 2015 predstavil ugotovitve pravne analize ključnih odločitev slovenskih sodišč v zvezi z uveljavljanjem pravic intelektualne lastnine v obdobju 2006–2014. Analiza ključnih odločitev slovenskih sodišč v zvezi z uveljavljanjem pravic intelektualne lastnine podaja prvi kvalitativni odgovor, ali so z zakonodajo predvidena sredstva, ki so na voljo imetnikom pravic intelektualne lastnine za njihovo uveljavljanje, poštena in pravična ter ali so postopki uveljavljanja po nepotrebnem zapleteni in dragi oziroma ali vsebujejo nerazumne časovne roke in neupravičene zamude. >> Več o dogodku

oktober (14)  september (9)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)