26.04.2012

Svetovni dan intelektualne lastnine 2012

Inovatorji-vizionarji
Dan IL - WIPO 2012

26. aprila države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), med katerimi je tudi Slovenija, praznujejo svetovni dan intelektualne lastnine. Ta dan je bil izbran, ker je 26. aprila 1970 začela veljati Konvencija o ustanovitvi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino, z njim pa naj bi države članice dvignile zavest o vlogi intelektualne lastnine v vsakdanjem življenju in počastile prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu.

Osrednja tema letošnjega svetovnega dne so inovatorji-vizionarji, ljudje, katerih inovacije spreminjajo naša življenja. Njihov učinek je velikanski, včasih celo v temelju spremenijo način delovanja družbe. Za vsako veliko inovacijo, bodisi umetniško ali tehnološko, je človeška zgodba – pripoved o utiranju novih poti, ki se rodijo iz radovednosti, pronicljivosti ali odločnosti posameznika.

Cilji svetovnega dne intelektualne lastnine, ki se letos praznuje že 12. leto zapored, so:

• dvigniti zavedanje o vplivu patentov, znamk in modelov ter avtorske pravice na vsakdanje življenje;
  • opozoriti na to, kako varstvo pravic intelektualne lastnine spodbuja ustvarjalnost in inovativnost;
  • počastiti ustvarjalnost in prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu;
  • spodbuditi spoštovanje pravic intelektualne lastnine drugih.

Več o letošnjem svetovnem dnevu IL:
objava na wipo.int/ip-outreach/en/ipday/2012/
- nagovor generalnega direktorja WIPO Francisa Gurrya.

avgust (7)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)