05.05.2011

Študija o gospodarskem prispevku panog, ki temeljijo na avtorski pravici, v Sloveniji

Objavljamo študijo, ki je bila izvedena na pobudo URSIL in s sredstvi WIPO in MK

Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) je danes organiziral predstavitev Študije o gospodarskem prispevku panog, ki temeljijo na avtorski pravici, v Sloveniji. Študija je bila izvedena na pobudo urada, sofinancirala pa sta jo Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) in Ministrstvo za kulturo RS.

Direktor URSIL dr. Jurij Žurej je v uvodu k predstavitvi študije med drugim izpostavil njen pomen prvega ovrednotenja gospodarskega doprinosa dejavnosti, ki temeljijo na avtorski in sorodnih pravicah v Sloveniji glede na BDP ter njihov delež pri zaposlovanju in zunanji trgovini, študijo pa so podrobneje predstavili predstavniki raziskovalne skupine: mag. Urša Chitrakar, dr. Ljubica Knežević Cvelbar (Ekonomska fakulteta UL), mag. Karmen Hren in Anže Podnar (oba Statistični urad RS). Predstavitve študije sta se udeležila tudi državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Stojan Pelko in v.d. generalnega direktorja Direktorata za notranji trg Ministrstva za gospodarstvo Drago Napotnik.

Študija je dober primer sodelovanja Ministrstva za gospodarstvo in Ministrstva za kulturo na stičnem področju avtorskega prava, ki si ga urad skladno s svojo strokovno pristojnostjo prizadeva čim bolje urediti.

Študija o prispevku tovrstnih dejavnosti k slovenskemu gospodarstvu z oceno obsega proizvodnje, dodane vrednosti, zaposlitev in zunanje trgovine je bila sicer izvedena po metodologiji WIPO, ki zagotavlja primerjalno analizo med državami, pomeni pa prvo ovrednotenje gospodarskega doprinosa dejavnosti, ki temeljijo na avtorski in sorodnih pravicah v Sloveniji glede na BDP ter njihov delež pri zaposlovanju in zunanji trgovini. Študija bo vir dragocenih podatkov za nosilce odločanja in politik ter izhodišče za prihodnje raziskave na tem področju. Avtorji verjamejo, da bo okrepila zanimanje strokovne in splošne javnosti za avtorske pravice ter spodbudila sistematičen pristop h kontinuiranemu ocenjevanju in spremljanju prispevka panog, ki temeljijo na avtorski pravici, v Sloveniji.

Slovensko inačico študije objavljamo v celoti na našem spletišču, angleško inačico bo objavil WIPO v naslednjem zborniku tovrstnih študij, ki jih izvajajo od leta 2003 (več na http://wipo.int/ip-development/en/creative_industry/economic_contribution.html).

Datoteke:
Studija_ASP-BDP-SI_WIPO.pdf

november (1)  oktober (8)  september (9)  avgust (6)  julij (4)  junij (3)  maj (6)  april (7)  marec (8)  februar (4)  januar (4)