08.01.2010

Statistični podatki o PIL za leto 2009

Porast patentnih prijav, upad prijav za znamke in modele

Čeprav poročilo WIPO o svetovnih kazalnikih intelektualne lastnine navaja, da se gospodarska kriza odraža tudi v stagnaciji oziroma zmanjševanju števila prijav za pravice industrijske lastnine, je bilo v Sloveniji v minulem letu nacionalnih patentnih prijav celo za 22 % več kot leta 2008, medtem ko se je število prijav za znamke in modele dejansko znižalo, in sicer pri znamkah za slabih 17 %, pri modelih pa za skoraj 28 %.

Delni razlog za porast patentnih prijav so morda finančni in drugi ukrepi, ki jih je sprejela država za spodbujanje inovativnosti, vendar bo to mogoče z gotovostjo trditi šele čez leto ali dve. Deloma pa je za porast morda zaslužen tudi Urad RS za intelektualno lastnino, ki je septembra 2008 pomagal vzpostaviti pisarno za prenos znanja pri Univerzi v Ljubljani, s katero si skupno prizadevata vzpodbuditi univerze k večji inovacijski dejavnosti, maja 2008 pa je začel ponujati brezplačno storitev Prva i (Prva informacija o intelektualni lastnini), ki malim in srednjim podjetjem s tržno zanimivimi proizvodi, vendar z malo ali brez izkušenj na področju varovanja intelektualne lastnine, omogoča ugotoviti, kaj vse lahko zavarujejo kot svojo intelektualno lastnino in kakšne prednosti jim to lahko prinese. Odzivi zadovoljnih naročnikov, ki se kažejo tudi v številu že vloženih prijav za pravice industrijske lastnine, so več kot spodbudni.

V spodnjem statističnem pregledu so zajete prijave, vložene pri URSIL, brez tistih, ki so bile vložene za Slovenijo v tujini prek mednarodnih sporazumov.

V letu 2009 je bilo vloženih 399 nacionalnih patentnih prijav, od teh so jih 387 vložili slovenski državljani in 12 tuji. Vloženih je bilo tudi 68 mednarodnih patentnih prijav (PCT), 13 prijav za podelitev evropskega patenta, 16 prijav za podelitev dodatnega varstvenega certifikata in 1599 zahtev za vpis evropskega patenta v register urada.

Za registracijo blagovnih/storitvenih znamk je bilo vloženih 1655 prijav, od teh 1405 domačih in 250 tujih. Večina znamk se je nanašala na storitve s področja komercialnih in oglaševalskih poslov, izobraževanja in razvedrila ter znanstvenih tehnologij. Slovenska podjetja so prek urada vložila tudi 255 prijav za registracijo znamk v tujini.

Za registracijo modela je bilo vloženih 63 prijav za 86 videzov izdelkov. Večina prijav se je nanašala na gradbene materiale, embalažo in transportna sredstva.

V omenjenem obdobju je URSIL opravil tudi 81 poizvedb o pravicah industrijske lastnine po naročilu. Večina poizvedb (58) se je nanašala na patente.

avgust (6)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)