13.08.2008

Spremenjena Protokol k Madridskemu sporazumu o mednarodnem registriranju znamk in cenik pristojbin

Spremembe veljajo od 1. septembra 2008

1. septembra 2008 začnejo veljati spremembe Protokola k Madridskemu sporazumu o mednarodnem registriranju znamk in spremenjeni cenik mednarodnih pristojbin.

Po uveljavitvi sprememb lahko slovenski prijavitelji registrirajo mednarodno znamko že na podlagi prijave, vložene pri Uradu RS za intelektualno lastnino, za vse države, vključene v madridski sistem mednarodnega registriranja, razen za tiste, ki niso pogodbenice Protokola k Madridskemu sporazumu o mednarodnem registriranju znamk (BIH, Alžirija, Egipt, Kazahstan, Liberija, Sudan in Tadžikistan). Za slednje velja, da je za mednarodno registracijo še vedno potrebno predložiti dokaz o predhodni nacionalni registraciji znamke za Slovenijo. Spremenjeni Protokol omogoča tudi povsem prosto izbiro jezika postopka pred Mednarodnim uradom Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), ki poteka bodisi v francoskem ali angleškem jeziku.

Od 1. septembra velja tudi spremenjen cenik pristojbin za mednarodno registracijo znamk, ki se plačujejo na račun WIPO. Pristojbina za varstvo v eni državi pogodbenici se je z dosedanjih 73 CHF zvišala na 100 CHF, prav toliko pa znaša odslej tudi pristojbina za vsak dodaten razred blaga/storitev nad tremi razredi.

Več informacij na spletnih straneh WIPO.

januar (7)