05.06.2015

Sprejete posodobitve mednarodne zaščite označb geografskega porekla in njihove registracije

Pogajalci so na diplomatski konferenci sprejeli Ženevski akt k Lizbonskemu sporazumu

Na diplomatski konferenci, ki je pod okriljem Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) potekala v Ženevi od 11. do 21. maja 2015, je bil sprejet Ženevski akt k Lizbonskemu sporazumu o geografskem poreklu, geografskih označbah in mednarodni registraciji. Konferenca je bila sklicana z namenom, da bi Lizbonski sistem sledil duhu časa in postal bolj privlačen za države in uporabnike, hkrati pa ohranil svoja načela in cilje.

Udeleženci so odobrili posodobitev mednarodnega sistema registracije, ki zagotavlja zaščito za imena glede na geografsko poreklo proizvodov kot so kava, čaj, sadje, vino, keramika, steklo in tekstil. Ženevski akt omogoča poleg označbe porekla po novem tudi mednarodno registracijo geografskih označb in dovoljuje pristop k Lizbonskemu sporazumu tudi določenim medvladnim organizacijam. Spodbujati pomaga promocijo svetovno uveljavljenih izdelkov, kot so sir feta, cognac, parmiggiano reggiano ipd. Ostale spremembe se nanašajo na pristojbine, obseg varstva, varstvo slovečih blagovnih znamk pred generičnim poimenovanjem ter zaščitne ukrepe za spoštovanje pravic prejšnjih znamk.

Geografska označba je znak, ki se uporablja za blago, ki izhaja iz določenega geografskega območja in ima lastnosti, sloves ali značilnosti, ki jih je mogoče pripisati kraju izvora. Označba porekla je podobna vrsta znaka, vendar pogosto s strožjimi merili za uporabo, kar pomeni, da morajo surovine in njihova obdelava v celoti izvirati iz točno določenega geografskega okoliša. Označbo porekla odlikujejo kakovost ali značilnosti, ki so bistvena ali izključna posledica geografskega okolja, opredeljenega z nizom naravnih dejavnikov, npr. sestava tal in podnebje, ter na drugi strani s človeškimi dejavniki, kot so tradicionalna znanja iz regij, od koder proizvod izvira.

Lizbonski sporazum o zaščiti označb porekla in njihovi mednarodni registraciji je bil prvotno sklenjen že leta 1958.

september (5)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)