17.10.2014

Sporočilo o skupni praksi v zvezi z relativnimi razlogi za zavrnitev znamke (verjetnost zmede - vpliv nerazlikovalnih/šibkih elementov)

Nova uskladitev prakse OHIM in nacionalnih uradov na ravni EU – 5. skupno sporočilo

2. oktobra 2014 so nacionalni uradi za intelektualno lastnino in OHIM na svojih spletiščih objavili Sporočilo o skupni praksi št. 5, h kateri se je zavezalo 25 nacionalnih uradov EU in trije izven evropski uradi za intelektualno lastnino.

Za ustrezno uskladitev prakse so sodelujoči uradi natančno preučili in uskladili prakso presoje nerazlikovalnih oziroma šibkih elementov pri presoji verjetnosti zmede. Pri primerjavi znamk z enako klasificiranim blagom in/ali storitvami ta praksa še posebej:

• opredeli, za katere znamke se izvede presoja razlikovalnega učinka
  • določi merila za presojo razlikovalnega učinka znamke
  • določi vpliv na verjetnost zmede, kadar imajo skupni elementi majhen razlikovalni učinek
  • določi vpliv na verjetnost zmede, kadar skupni elementi nimajo razlikovalnega učinka

Usklajena ali skupna praksa je rezultat sodelovanja nacionalnih uradov držav članic EU v okviru Programov usklajevanja (Convergence Programmes), katerih cilj je povečevati preglednost, pravno jasnost in zanesljivost tako za preizkuševalce znamk kot tudi za same uporabnike sistema zaščite znamk znotraj EU.

januar (7)