02.10.2015

Sporočilo o skupni praksi v zvezi z absolutnimi razlogi za zavrnitev znamke – figurativne znamke z opisnimi/nerazlikovalnimi pojmi

Nova uskladitev prakse OHIM in nacionalnih uradov na ravni EU – 6. skupno sporočilo

2. oktobra 2015 nacionalni uradi za intelektualno lastnino in OHIM na svojih spletiščih objavljamo sporočilo o novi skupni praksi, h kateri se je zavezalo 24 nacionalnih uradov EU in Urad za usklajevanje na notranjem trgu (OHIM).

Za ustrezno uskladitev prakse so sodelujoči uradi natančno preučili in uskladili svojo prakso presoje figurativnih znamk, ki vsebujejo opisne in nerazlikovalne pojme. Znamke, ki zgolj opisujejo blago in/ali storitve, za katere se zahteva zaščita, so po zakonu neregistrabilne v primerih, ko nimajo sprejemljivega razlikovalnega učinka. Ta se v praksi navadno doseže z oblikovanjem in/ali dodajanjem figurativnih elementov. Sporočilo o skupni praksi s številnimi primeri orisuje kdaj je dosežen sprejemljiv razlikovalni učinek in kdaj ne.

Usklajena ali skupna praksa je rezultat sodelovanja nacionalnih uradov držav članic EU v okviru Programov usklajevanja (Convergence Programmes), katerih cilj je povečevati preglednost, pravno jasnost in zanesljivost tako za preizkuševalce znamk kot tudi za same uporabnike sistema zaščite znamk znotraj EU.

Več o skupni praksi si lahko preberete v Sporočilu o skupni praksi št. 6 in v povezanem dokumentu Pogosta vprašanja in odgovori.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)