06.05.2015

Sodišče EU zavrnilo tožbi Španije zoper uredbi o izvajanju okrepljenega sodelovanja na področju uvedbe enotnega patentnega varstva

Pomembna odločitev pri vzpostavljanju enotnega patentnega sistema EU

Sodišče Evropske unije je včeraj s sodbama zavrnilo tožbi Španije, v katerih ta predlaga razglasitev ničnosti dveh uredb, ki sta del svežnja o enotnem patentu, in sicer uredbo o uvedbi enotnega patentnega varstva in uredbo o ureditvi prevajanja.

Sveženj o enotnem patentu tvorijo Uredba št. 1257/2012 Evropskega parlamenta in Sveta o izvajanju okrepljenega sodelovanja na področju uvedbe enotnega patentnega varstva, Uredba Sveta št. 1260/2012 o izvajanju okrepljenega sodelovanja na področju uvedbe enotnega patentnega varstva v zvezi z veljavno ureditvijo prevajanja in Sporazum o enotnem sodišču za patente, podpisan 19. 2. 2013. Prek tega svežnja želi EU zagotoviti enotno patentno varstvo (evropski patent z enotnim učinkom) in vzpostaviti enotno sodišče na tem področju.

Sodišče je v svojem sporočilu za medije med drugim zapisalo, da je enotno patentno varstvo ustrezno za preprečitev razlik glede patentnega varstva v sodelujočih državah članicah ter ima posledično za cilj enotno varstvo pravic intelektualne lastnine na ozemljih teh držav.

Podrobnosti o obeh sodbah so na voljo v sporočilu Sodišča EU za medije št. 49/2015 z dne 5. 5. 2015.

Osnovne informacije o evropskem patentu z enotnim učinkom in enotnem patentnem sodišču pa najdete v povezanih starejših novicah urad

januar (7)