16.11.2020

»Skoraj ne verjamem, kakšno življenje sem imel«

Peter Florjančič, izumitelj, ki je želel narediti svet boljši

Peter Florjančič (1919-2020) je živel življenje presežnikov. Bil je glasbenik, igralec, športnik, član slovenske smučarske reprezentance, podjetnik in izumitelj svetovnega pomena.

Rodil se je na Bledu. Izučil se je za tekstilnega tehnika. Med vojno je kot begunec delal v taborišču v Švici in tam prijavil prvi patent. Dobival je vedno več zamisli za različne izdelke, ki jih je razvijal dalje in prijavljal patente. V Monte Carlu je svoj izum – razpršilec za parfumsko stekleničko, predstavil Coco Chanel. Stekleničko je nato kupila Elisabeth Arden, s čemer je postal svetovno slaven. Včasih je bil s svojimi idejami pred časom. Tak primer so avtomobilske zračne blazine, ki si jih je zamislil že leta 1957, a tedanja avtomobilska industrija tehnološko še ni bila pripravljena na to revolucionarno novost. Njegov izum okvirčka za diapozitive je za nekaj desetletij osvojil profesionalni in amaterski fotografski svet.

Živel je v Monaku, Švici, Avstriji, Italiji in Nemčiji. Rad je povedal, da je imel 94 let delovne dobe, saj je prvič zaslužil s šestimi leti, ko je igral harmoniko za goste hotela svojih staršev. Njegova sorodnica je ameriška astronavtka Sunita Williams.

Peter Florjančič je z vztrajnostjo, voljo in talentom prijavil več kot 400 patentov, od katerih so bili mnogi podeljeni v različnih državah sveta. Urad RS za intelektualno lastnino (urad) mu je podelil petnajst patentov ter registriral pet znamk in šestnajst modelov. Zadnje varstvo, ki ga je na uradu pridobil, je model za prstan v obliki vesla za blejski čoln – pletno.

Urad je Petru Florjančiču ob njegovi 100 letnici skupaj s Tehniškim muzejem Slovenije in Zavodom za kulturo Bled v Festivalni dvorani na Bledu priredili slovesnost. Med mnogimi gosti iz Slovenije in tujine so bili njegovi sorodniki, prijatelji, veleposlaniki držav, v katerih je prebival, predstavniki gospodarstva, visoki gosti in mladi izumitelji. Peter Florjančič je navdušil z zgodbami iz svojega življenja, šarmom, življenjsko modrostjo, energijo ter humorjem.

Urad je leta 2017 skupaj s Tehniškim muzejem Slovenije pripravil razstavo »Ko ideja postane lastnina«. Osrednji del razstave je bil posvečen Petru Florjančiču, ki je razstavo tudi otvoril.

Kot ambasador varstva intelektualne lastnine je bil častni gost urada na mednarodnem sejmu MOS v Celju, kjer je odprl njemu posvečeno razstavo, predstavil svojo knjigo »99 objemov sveta« in svoje neverjetno življenje, izume ter patente.

Intervju s Petrom Florjančičem, posnetim 21. februarja 2020, le dva tedna pred njegovim 101. rojstnim dnevom, si lahko ogledate na spletni strani Tehniškega muzeja Slovenije.

december (1)  november (9)  oktober (14)  september (9)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)