20.05.2014

Seminar o unitarnem patentu

Organizirata EPO in URSIL s podporo GZS v Ljubljani 3. 6. 2014

Evropskemu patentnemu sistemu se v kratkem obeta ena največjih sprememb po ustanovitvi Evropske patentne organizacije daljnega leta 1973 – v prihodnjem letu bo namreč predvidoma zaživel t.i. unitarni patent (evropski patent z enotnim učinkom). Po oceni Urada RS za intelektualno lastnino kakor tudi oceni mnogih strokovnjakov gre za korenito spremembo patentnega sistema in z njo za spremembo poslovnega okolja v večini držav članic EU.

Da bi prihajajoče spremembe čim bolj približali uporabnikom in hkrati pridobili vaše videnje in razmišljanja o tej tematiki vas 3. junija 2014 vabimo na seminar o unitarnem patentu za uporabnike z naslovom »The Patent package and expected benefits for users«, ki ga organizirata Urad RS za intelektualno lastnino in Evropski patentni urad ob podpori Gospodarske zbornice Slovenije.

Poudarek dogodka je na pomenu unitarnega patenta za slovensko in evropsko gospodarstvo, še posebej v luči intenzivne izvozne narave slovenskega gospodarstva, za katerega je svoboda delovanja na tujih trgih še kako pomembna. V želji, da bi vzbudili zanimanje kar najširšega kroga zainteresirane javnosti, smo na dogodek povabili raznovrstne sektorje gospodarstva in javnega sektorja, predvsem javne raziskovalne organizacije, katerih R&R je lahko pomemben vir inovacijskega potenciala za slovensko gospodarstvo in s tem relevanten uporabnik evropskega patentnega sistema. Gre za prvi večji dogodek o tej temi v Sloveniji. Pomen dogodka je še večji, ker bo Center za arbitražo in mediacijo v patentnih sporih, ki bo imel sedež v Ljubljani in Lizboni, sestavni del novega patentnega sistema EU.

Ob predvidenih negativnih učinkih uvedbe novega sistema, o katerih se v javnosti sliši največ, je potrebno čim prej in čim bolj strokovno spregovoriti tudi o pozitivnih učinkih te uvedbe na dolgi rok in osvetliti vprašanja z različnih zornih kotov.

Seminar bo v prostorih Gospodarske zbornice Slovenija (Dvorana A v 1. nadstropju, Dimičeva 13, Ljubljana) 3. junija 2014 potekal od 9. do 17. ure v angleškem (predstavitve) in slovenskem jeziku (razprava).

Udeležba na seminarju je brezplačna, prosimo pa, da svojo udeležbo prijavite prek elektronske prijavnice na spletni strani http://www.gzs.si/slo/64888 najkasneje do 1. junija.

Vljudno vabljeni!

Podrobneje o dogodku

Dogodek bo priložnost za predstavnike slovenskega gospodarstva, da izrazijo svoje poglede in morebitne pomisleke, hkrati pa tudi priložnost, da se vsa slovenska zainteresirana javnost o novostih, ki jih prinaša unitarni patent in z njim enotno evropsko patentno sodišče, seznanijo neposredno od ključnih strokovnjakov Evropskega patentnega urada in drugih evropskih institucij, ki so in še vedno aktivno sodelujejo v procesih uvajanja tega novega instrumenta v evropsko poslovno okolje (glej program dogodka).

V razpravi se nam bodo pridružili predstavniki slovenskih podjetij različnih profilov:

• AJM okna-vrata-senčila d.o.o. – družinsko podjetje iz Kozjaka nad Pesnico pri Mariboru je bilo ustanovljeno leta 1990 z zasebnim kapitalom družine Ajlec. Podjetje je vodilni ponudnik PVC- in ALU-stavbnega pohištva v Sloveniji in v tem delu Evrope. Je tudi prijavitelj nacionalnih in tujih patentov;
  • BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje – uveljavljen proizvajalec malih gospodinjskih aparatov in aparatov za pripravo hrane in napitkov. Je del mednarodne skupine Bosch and Siemens House Appliances, ki je znana po svoji inovativnosti in uspešnosti ter zaseda 32. mesto na EPO lestvici 50 največjih prijaviteljev evropskih patentov v letu 2013. K temu je prispeval tudi Razvojni center BSH Hišni aparati v Nazarjah, ki je kompetenčni center skupine BSH za razvoj motornih in termičnih malih gospodinjskih aparatov. V oddelku se v celoti razvijajo vsi mali aparati za pripravo hrane in večji del aparatov za pripravo napitkov, ki jih skupina BSH trži po vsem svetu;
  • Krka d.d. – se uvršča v vrh generičnih farmacevtskih podjetij v svetu. Že več kot 60 let uspešno uresničuje svoje strateške usmeritve in sledi svojemu poslanstvu in viziji. V Krki intenzivno razvijajo inovativna generična zdravila, t. i. generična zdravila z dodano vrednostjo, ki so plod lastnega znanja in zagotavljajo izdelkom ključne prednosti še več let po vstopu na tržišče. Svoje izdelke tržijo pod lastnimi blagovnimi znamkami. Podjetje zato v slovenskem prostoru velja za sinonim za uspešno upravljanje intelektualne lastnine;
  • Letrika d.d. – globalna skupina podjetij s sedežem matične družbe v Sloveniji, ki svoje kakovostne, inovativne in k sodobnim trendom usmerjene izdelke in storitve trži po skoraj vsem svetu. Z več kot 2600 zaposlenimi v skupini so usmerjeni v proizvodnjo, razvoj in prodajo zaganjalnikov, alternatorjev, električnih, pogonskih in mehatronskih sistemov, vse bolj pa se usmerjajo tudi k zelenim tehnologijam in ponujajo izdelke s področja izrabe obnovljivih virov energije ali zmanjševanja škodljivih vplivov na okolje. Lastna raziskovalno-razvojna dejavnost in inovativnost, ki se odraža v nacionalnih in mednarodnih patentnih prijavah, sta temelj rasti in dolgoročnega razvoja tako matičnega podjetja kot tudi skupine;
  • Celtra Inc. – s svojo cloud platformo za interaktivno oglaševanje navdušuje vodilne agencije, oglaševalce in medijske založnike po celem svetu. Njihova rešitev, ki temelji na HTML5 tehnologiji, združuje in poenostavlja ustvarjanje, serviranje ter analiziranje še tako obsežnih in kompleksnih oglaševalskih kampanj za pametne telefone, tablične, prenosne in namizne računalnike. Podjetje s slovenskimi ustanovitelji ima sedež v Bostonu ter pisarne v New Yorku, Chicagu, Los Angelesu, San Franciscu, Londonu, Tokiu in Ljubljani;

ter predstavniki pisarne za prenos tehnologije TehnoCenter Maribor, Gospodarske zbornice Slovenije, slovenskih in evropskih patentnih zastopnikov in Direktorata za notranji trg Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

>> Program dogodka

Kaj prinaša unitarni patent, ki naj bi pričel veljati leta 2015?

Unitarni patent vnaša novo možnost v obstoječi sistem varstva izumov, ki trenutno obsega:

• prijavo nacionalnega patenta, veljavnega v eni državi - v Sloveniji je to Urad RS za intelektualno lastnino (nacionalni patent),
  • prijavo evropskega patenta pri Evropski patentni organizaciji v skladu z Evropsko patentno konvencijo (evropski patent), pri katerem prednostna pravica velja v državah članicah EU, vendar je potrebno patent posebej validirati v izbranih državah članicah,
  • mednarodno prijavo patenta prek sistema PCT v okviru WIPO, pri katerem prednostna pravica velja v izbranih državah članicah tega sistema, vendar je potrebno patent posebej validirati v izbranih državah članicah.

Za validacijo (evropskega ali PCT) patenta v posamezni državi članici je v večini držav potrebno priložiti prevod patenta in pa seveda plačati pristojbino. Tako znašajo povprečni stroški registracije patenta, ki bi ga želeli validirati v 13 državah članicah, od 12.500 pa do 32.000 evrov za en patent. Po uvedbi nove patentne zaščite pa naj bi se ta strošek po nekaterih ocenah gibal za vse države podpisnice med 5.000 in 7.000 evrov. Vendar natančnih izračunov za to še ni.

Glavni prednosti unitarnega patenta: cenejši dostop do patentne zaščite na področju unije in pa večja pravna varnost. To sta zelo pomembna dejavnika spodbude za večjo inovativnost in posledično večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva na globalnem trgu. Kaj pa slabosti? Za naš gospodarski sistem ali pa za naše gospodarske subjekte so te lahko predvsem v dejstvu, da bodo patenti, podeljeni na ta način, veljali v vseh državah članicah. To pomeni, da bo naenkrat v Sloveniji v veljavo lahko vstopilo tudi do 20-krat več patentov letno (namesto sedaj veljavnih nacionalnih in validiranih okoli 2.450 naenkrat do 60.000 patentov). To dejstvo povsem spreminja obseg t. i. svobode delovanja za slovenska podjetja ter slovensko in evropsko poslovno okolje. Seminar o unitarnem patentu je ključnega pomena, saj bo prvič javno v okviru gospodarstva odprl razpravo o unitarnem patentu in njegovih učinkih.

O učinkih novega sistema je bilo izvedenih nekaj analiz z zelo neenotnimi ugotovitvami, vse pa izpostavljajo, da bo uvedba vplivala na evropsko poslovno okolje. Zadnja takšna analiza je nedavno opravljena ekonomska analiza uvedbe unitarnega patenta in enotnega patentega sodišča »Economic Analysis of the Unitary Patent and the Unitary Patent Court«, ki jo je aprila letos za Evropski patentni urad izvedlo podjetje Europe Economics.

Več o unitarnem patentu na http://www.epo.org/news-issues/issues/unitary-patent.html.

januar (7)