20.10.2008

Resolucija o celovitem načrtu EU za preprečevanje ponarejanja in piratstva

Resolucija Sveta EU z dne 25.9.2008

Svet EU je sprejel Resolucijo Sveta z dne 25. septembra 2008 o celovitem evropskem načrtu za preprečevanje ponarejanja in piratstva (UL C 253, 4.10.2008, str. 1)

Resolucija sledi Sporočilu Komisije Evropskemu parlamentu, Svetu in Evropskemu ekonomsko-socialnemu odboru - Strategija pravic industrijske lastnine za Evropo, zlasti na področju boja proti ponarejanju in piratstvu.

Svet v tej resoluciji med drugim poziva Komisijo, da:

• vzpostavi evropski observatorij za ponarejanje in piratstvo, ki naj bi s pomočjo podatkov, ki jih bosta prostovoljno posredovala javni in zasebni sektor, omogočal redno ocenjevanje razsežnosti ponarejanja in piratstva ter podrobnejšo analizo teh pojavov,
  • obvešča, zlasti prek interneta, o primerih ponarejanja in piratstva tiste, ki sodelujejo v boju proti obema pojavoma/si prizadevajo za preprečevanje obeh pojavov,
  • oblikuje ukrepe za večjo ozaveščenost in komuniciranje s tistimi, ki so vključeni v boj proti ponarejanju in piratstvu/si prizadevajo za preprečevanje ponarejanja in piratstva, ter s potrošniki, vključno z najmlajšimi potrošniki, in sicer tudi z dejavnostmi ob evropskem dnevu ozaveščenosti o nevarnostih ponarejanja in s pripravo operativnih navodil;

Komisijo in države članice pa poziva, naj v okviru svojih zadevnih pristojnosti zagotovijo za to primerna sredstva in naj predvsem:

• predložijo načrt carine za preprečevanje piratstva za obdobje 2009–2012, ki daje prednost izmenjavi informacij z uporabo elektronskih sistemov (v celoti), razvoju sodelovanja med zadevnimi organi, zlasti na mejah, v prvi vrsti med carinskimi organi, ter razvijanju sodelovanja z imetniki pravic; pregledajo carinsko zakonodajo in ocenijo, katere izboljšave v zakonodajnem okviru so potrebne za boljše ukrepanje proti ponarejanju potrošnikom nevarnih izdelkov in dvig ozaveščenosti o nevarnostih tega pojava,
  • vzpostavijo mrežo za hitro izmenjavo informacij o ponarejenih izdelkih in storitvah, predvsem z okrepitvijo čezmejnega upravnega sodelovanja ter ob podpori nacionalnih kontaktnih točk in sodobnih orodij za izmenjavo informacij,
  • spodbudijo usklajevanje med institucijami, ki si prizadevajo za preprečevanje ponarejanja in piratstva, zlasti z izmenjavo dobrih praks med nacionalnimi upravami,
  • preučijo učinkovitost pravnega okvira za uveljavitev pravic intelektualne lastnine,
  • predložijo ustrezne predloge, s katerimi bi spodbujali partnerstva med javnim in zasebnim sektorjem pri preprečevanju ponarejanja in piratstva, priporočijo dobre prakse, predvsem v zvezi z internetno prodajo, in spodbujajo sodelovanje med strokovnjaki,
  • okrepijo varovanje pravic intelektualne lastnine na mednarodni ravni; pri sklepanju dvostranskih in večstranskih sporazumov med Evropsko unijo in tretjimi državami ter pri ukrepih sodelovanja s tretjimi državami spodbujajo vključitev določb o pravicah intelektualne lastnine upoštevajoč pravni red Skupnosti ter prispevajo k izvajanju teh določb.

januar (7)