02.07.2013

Republika Slovenija je podpisala Pekinško pogodbo o varstvu avdiovizualnih izvedb

Pogodba WIPO je osnova za zagotovitev varstva avdiovizualnih izvedb

Stalni predstavnik Republike Slovenije pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah, veleposlanik Matjaž Kovačič je 21. junija 2013 na sedežu Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) v imenu Republike Slovenije podpisal Pogodbo WIPO o varstvu avdiovizualnih izvedb ki je bila sprejeta 24. junija 2012 v Pekingu (Pekinška pogodba).

Pekinška pogodba je bila odprta za podpis eno leto od njenega sprejema, to je do 24. junija 2013.

S podpisom Pekinške pogodbe se je Republika Slovenija zavezala, da bo to pogodbo ratificirala in njene določbe vključila v svojo nacionalno zakonodajo.

S sprejemom Pekinške pogodbe se je na mednarodni ravni po večletnih pogajanjih zagotovilo varstvo avdiovizualnih izvedb in izvajalcev v avdiovizualnih delih, kot so igralci, glasbeniki in plesalci, katerih izvedbe so vključene v avdiovizualna dela, s čimer je odpravljena vrzel v mednarodnem varstvu izvedb in izvajalcev. Pekinška pogodba vzpostavlja varstvo avdiovizualnih izvedb in izvajalcev v avdiovizualnih delih po vzoru Pogodbe WIPO o izvedbah in fonogramih (WPPT), ki ureja mednarodno varstvo za druge izvedbe in izvajalce že od leta 1996. Zagotovljena je vzpostavitev mednarodnega varstva avdiovizualnih izvedb in izvajalcev v tradicionalnem in digitalnem okolju.

Pekinška pogodba še ne velja. Šele z njeno uveljavitvijo in ustreznimi spremembami nacionalnih zakonodaj čim večjega števila držav bo doseženo želeno poenoteno varstvo avdiovizualnih izvedb in izvajalcev v avdiovizualnih delih. Do takrat bodo izvajalci uživali raven varstva, kot jo določa nacionalna zakonodaja posamezne države.

oktober (14)  september (9)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)